Fasole batuta

Desi sunt o persoana total carnivora, deci nu o mare amatoare de retete fara carne, mai ales retete de mancare gatita, Fasolea batuta este de departe unul dintre felurile mele preferate de mancare de post. De fapt cred ca imi place fasolea si punct.

Prezentare video Reteta de Fasole Batuta

Fasole batuta

By July 28, 2014

Primele dati cand am mancat fasole batuta a fost facuta de bunica mea, fiarta la foc mic, rabdator, cu ceapa prajita incet si molcom, cu fasolea fiarta si data prin strecuratoare, pentru a elimina toate cojile. Din nefericire bunica mea, Alexandrina, sau Mamaia Sanda asa cum ii spuneam noi, nepotii, nu mai este alaturi de noi, asa ca eu si mama am preluat sarcina pregatirii fasolei batuta.

Desi nu pregatesc fasolea cu rabdarea infinita cu care o pregatea bunica mea si o pasez la blender in loc sa o strivesc cu o lingura de lemn intr-o strecuratoare, sunt sigura ca ea e mandra de retelele pe care le bucataresc eu.

Sa nu fiu prea sentimentala totusi! Bucataria nu e un loc de sentimentalisme.

Sa vedem cum se pregateste reteta de fasole batuta a bunicii mele:

Prep Time : 60 minutes. Cook Time : 02h 00min Yield : 6 Allergens : ,

Rating 5 stars - based on 2 review(s)

Ingredients


Instructions

  • Pentru a face fasole cel mai simplu trebuie sa lasati fasolea la inmuiat, in apa, peste noapte, pentru a se fierbe mai repede.

Fasole batuta

  • Mai intai trebuie sa puneti fasolea la fiert. Umpleti o oala cu apa, puneti in ea fasolea si lasati-o sa dea in clocot. Apoi mai lasati-o sa fiarba cam 10 minute. Atunci cand puneti fasolea la fiert, mai puneti intr-o oala o cantitate similara de apa la fiert. Dupa cele 10 minute de fierbere ale fasolei scurgeti apa in care a fiert si aruncati-o. Puneti peste fasole apa fiarta din cea de a doua oala. Umpleti din nou cea de a doua oala cu apa sa fiarba. Mai lasati fasolea sa fiarba iar 10 minute si schimbati inca o data apa. Repetati schimbarea apei de trei ori. La final lasati fasolea sa fiarba in ultima apa timp de o ora, o ora si jumatate, pana este fiarta bine. Gustati cateva boabe de fasole pentru a fi siguri ca fasolea este fiarta.

Fasole batuta Fasole batuta

  • Intre timp tocati morcovii, radacina de patrunjel si pastarnacul in bucati mari.
  • Dupa ce fasolea este aproape fiarta puneti peste ea legumele tocate mari, o ceapa taiata in doua si foile de dafin. Lasati legumele sa fiarba foarte bine si apoi opriti focul.

Fasole batuta

  • Strecurati fasolea, dar pastrati cateva polonice de zeama pentru ca le veti folosi pentru a subtia fasolea batuta.
  • Pasati fasolea fiarta si legumele, eliminand ceapa fiarta si foile de dafin, folosind un blender. Adaugati doua polonice de zeama pentru ca fasolea sa nu fie prea groasa.

Fasole batuta Fasole batuta

  • Apoi adaugati sare si 50 de ml de ulei. Amestecati foarte bine. Adaugati usturoi pisat bine.

Fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta

  • Tocati marunt cele trei cepe ramase. Incalziti un pic de ulei de masline intr-o tigaie si rumeniti ceapa foarte bine. Ceapa nu trebuie sa fie calita ci foarte bine rumenita, lasati-o sa se rumeneasca timp de 5-7 minute, amestecand constant. Apoi adaugati sare, piper, boia si suc de rosii. Mai lasati pe foc timp de 5 minute si apoi opriti focul.

Fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta Fasole batuta

  • Fasolea batuta se serveste rece cu ceapa calita deasupra.

Fasole batuta

Pofta buna la Fasole batuta!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *