Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclerele sunt unele dintre deserturile preferate de cofetarie ale multora dintre noi. Ultima data am gatit, in materie de prajituri de cofetarie, amandine. Au iesit foarte bine asa ca am decis sa incerc si cu eclerele.

Ca mai toate prajiturile acestea de cofetarie, sunt un pic laborioase, necesita multe ingrediente si vreo doua ore petrecute in bucatarie. Dar daca doriti sa oferiti familiei deserturi sanatoase, facute in casa, sau sa va impresionati musafirii, merita tot efortul.

Prezentare video Reteta de Eclere cu Crema de Vanilie si Glazura de Ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

By March 13, 2014

In principiu nu sunt greu de facut. Trebuie sa aveti un pic de rabdare si sa respectati o regula esentiala in privinta coacerii. Atunci cand puneti cochiliile pentru eclere la cuptor, nu trebuie sa deschideti niciodata usa cuptorului in timpul coacerii si sa ajutati temperatura, asa cum va voi explica mai jos. Si mie mi-a fost un pic greu sa nu deschid usa cuptorului de loc, pentru ca de cele mai multe ori am obiceiul de a deschide pentru a verifica procesul de coacere.

Este in regula sa verificati stadiul coacerii la fripturi, spre exemplu, dar la prajituri este indicat de cele mai multe ori sa aveti incredere in timpul si temperatura indicata de reteta, sau oricum sa nu deschideti cuptorul in timpul incipient coacerii. Daca il deschideti s-ar putea sa aveti surpriza ca respectivul aluat sa se lase si  nu e nimic mai trist decat un chec, sau tort dezumflat.

Ingredients

Instructions

Mai intai sa facem aluatul:

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Intr-o oala, cu fundul cat mai gros, se pune apa impreuna cu margarina. Se pune pe foc si se lasa pana se topeste margarina, nu va dura mult. Apoi se adauga praful de sare si zaharul alb. Se amesteca pana se topeste zaharul si apoi se pune intreaga cantitate de faina o data si se amesteca bine pentru a nu face cocoloase. Stiu ca pare un pic ciudat sa puneti toata faina dintr-o data, dar asa se fac eclerele. Dupa ce se inglobeaza faina veti obtine un aluat destul de dens, si puteti sa dati oala de pe foc. Aluatul trebuie sa se raceasca complet inainte de urmatoarea etapa, adaugarea oualelor.

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Dupa ce aluatul s-a racit incepeti sa incorporati cate un ou. Adaugati un ou, amestecati pana se incorporeaza si apoi adaugati altul si tot asa. O sa fie un pic dens la inceput datorita densitatii aluatului, dar pe masura ce adaugati oua se va subtia. Sub nici o forma nu adaugati ouale cand inca aluatul este cald pentru ca riscati sa se coaguleze datorita caldurii. Dupa ce ati terminat de omogenizat ouale aluatul este gata pentru a se forma din el eclere.
  • Folositi o seringa pentru decorat torturi, sau un pos de patiserie, fara capete din acelea cu model, trebuie sa folositi capatul cu diametrul cel mai mare. Umpleti seringa, sau posul, cu aluat si formati eclere cam de 10 cm lungime. Formati-le pe o tava unsa cu ulei si acoperita cu hartie de copt. Dupa ce ati format prima tura de eclere, folosind o furculita umezita constat cu apa, faceti un model pe partea superioara a eclerului. Nu apasati foarte tare.

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Eclerele se coc in cuptorul incins, prima data pentru 10 minute la foc mare. Dupa cele 10 minute, se lasa focul mic si se mai tin 20 de minute. Nu deschideti usa de cuptor in timpul coacerii!
  • Cat timp se coc eclerele puteti sa va apucati de crema de vanilie. Dupa ce sunt gata trebuie sa se raceasca complet.

Crema de vanilie:

  • Intr-o oala se adauga cele patru oua, se bat bine ca la omleta, si apoi se amesteca cu zaharul si zaharul vanilat.
  • Se adauga esenta de vanilie si faina, treptat.  Dupa ce ati terminat cu faina incorporati laptele, treptat.

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Aceasta crema se fierbe in baie de aburi (la bain marie). Oala in care ati facut crema se aseaza peste o oala, cu diametrul mai mare, umpluta cam pe jumatate cu apa. Se pun cele doua oale, una peste cealalta, pe aragaz si se lasa crema la facut 15 minute, pana se ingroasa.
  • Trebuie sa amestecati mereu pentru a nu face cocoloase. Dupa ce crema este gata trebuie lasata sa se raceasca inainte de a pune in eclere.

Glazura:

  • Intr-o craticioara se pune apa, margarina, uleiul si patratelele de ciocolata. Se pune pe foc. Dupa ce se topeste margarina si se omogenizeaza cu ciocolata se adauga pudra de cacao. Se omogenizeaza si se da de pe foc.

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Asamblarea eclerelor:

  • Cochiliile de eclere se taie in jumatate pe lungime, dar nu pana la capat, cele doua jumatati trebuie sa fie atasate una de cealalta.
  • Se pune o lingurita de crema de vanilie in eclerul taiat si se distribuie uniform. Se inchide eclerul si se acopera cu glazura.

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Procedati in asa fel pana terminati de asamblat eclerele.

Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  • Si acestea au fost eclerele mele cu ciocolata care sper ca v-au placut.

Sa aveti pofta la eclere!

Print Friendly
Print Friendly
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 voturi, media: 5.00 din 5 voturi)
Loading...

12 Responses to Eclere cu crema de vanilie si glazura de ciocolata

  1. maria mihalache

    le ador!

  2. andra

    am incercat sa fac si eu reteta si cand puneam eclerele in cupgor se inmuiau si se toceau de ce oare vreau un raspuns va rog

    • Camelia Juganaru

      Trebuie sa le bagati in cuptorul incins si la foc mare timp de 10 min, iar apoi sa reduceti treptat temperatura. La inceput ele trebuie sa se umfle si mai apoi sa se rumeneasca.
      De asemenea cuptorul nu trebuie deschis in timpul coacerii.

  3. Cristina

    Bună ziua. Îmi puteți spune va rog frumos în loc de margarina pot folosi unt?

    • Camelia Juganaru

      Da se poate folosi unt fara nici o problema.

  4. Ade

    Buna, imi puteti spune ce inseamna temperatura mare si mica? la inceput le pun in cuptorul incins la 200 grade sau 220? si pe urma le dau la 150 sau la 130? sau sunt alte valori?
    am doar o sansa sa iasa bine inainte de craciun si nu vreau sa le stric.

    Multumesc!

    • Camelia Juganaru

      Buna. La inceput le bagi pentru 10 minute la 200 de grade astfel incat sa capete crusta si sa se umfle. Apoi reduci temperatura la 130-100 si le mai lasi 20 de minute astfel incat sa se coaca si la interior. Ar trebui sa fie ok asa. Te mai uiti din cand in cand prin geamul cuptorului sa vezi daca se rumenesc frumos si daca este cazul sa fie prea rumene le scoti. In principiu poti baga nasul in cuptor dupa vreo 15-20 de minute sa evaluezi situatia. In principiu nu ar trebui sa se mai lase dupa acest interval.
      Atunci cand am facut aceste eclere am folosit un cuptor pe gaz care nu avea termomentru de aceea imi este un pic dificil sa iti zic cu exactitate temperaturile pentru ca nu am facut niciodata eclere intr-un cuptor electric. In plus de asta toate cuptoarele sunt diferite.
      Eu cred ca daca esti atenta la ele si nu deschizi cuptorul in primele 15 minute o sa iti iasa bine.

      Spor la treaba si iti stau la dispozitie daca mai ai intrebari!

  5. Lavinia

    Buna.. retate foarte buna… gustoasa..doar un singur lucru as dori sa adaug/ precizez.. ptc si eu la randul meu as fi simtit nevoia unei astfel de precizari.. pt crema dr vanilie, 200 de grame de faina mi se pare destul de mult.. mai degraba as recomanda “putina” faina…. de ordinul unei linguri-doua maxim.. fiind facuta pe bain-marie se va ingrosa oricum…iar cele 200 de grame de faina… se simt din plin si nu intr-o maniera pozitiva:-(..
    Asa ca, daca mi se permite un sfat… ar fi acela de a reduce cantitatea de faina din crema, fara sa va preocupati k nu se va ingrosa… o cantitate mai mica o sa va face mai fina! Pofta mare si dulce!

  6. bya88

    Eu am incercat reteta exact asa cum ai scris dar au stat deja 40de minute in cuptor si inca nu sunt coapte.cum am scazut temp cum s-au lasat..knd am crescut din nou au crescut si eclerele…acu sa vad ce o sa iasa…

    • Camelia Juganaru

      Si cum au iesit?

  7. Ioana

    Buna ziua,
    Imi puteti spune va rog cu aproximatie cate eclere ies din aceasta compozitie? Multumesc

    • Camelia Juganaru

      Buna ziua, aproximativ 25 de eclere, dar depinde si de cat de mari le faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *