Dulceata de gutui

Dulceata de gutui este genul acela de preparat pe care il fac bunicile noastre. Dar iata ca m-am incumetat si eu sa incerc si rezultatul a fost pe masura. Stiu ca dulceturile si gemurile in general sunt genul de preparate pe care nu indrazneste toata lumea sa le faca datorita timpului indelungat de preparare, dar va asigur ca daca aveti cateva ore la dispozitie rezultatul va merita pe deplin timpul.

Prezentare video Reteta de Dulceata de Gutui

Dulceata de gutui

By February 10, 2014

Ultima incercare la capitolul gemuri a fost marmelada de prune care a iesit execelent. Abia astept vara cu fructele ei minunate sa imi umplu camara de dulceturi si gemuri.

De data aceasta am avut cateva kilograme de gutui aduse de un prieten, caruia ii plac initiativele mele culinare, din livada bunicilor lui. Reteta o am tot de la bunica lui care face dulceata de cand lumea.

  • Prep Time : 60 minutes
  • Cook Time : 01h 30min
  • Rating 5 stars - based on 3 review(s)
  • Yield : 10

Ingredients

Instructions

Exista o regula principala dupa care se face aceasta dulceata: pentru fiecare kilogram de fructe curatate de coji, seminte, cotoare, se foloseste un kilogram de zahar, un litru de apa si 60 de ml de zeama de lamaie (pentru a impiedica oxidarea fructelor).

Dulceata de gutui

  • Dupa ce am terminat curatarea gutuilor de coaja si de cotor (care a durat ceva timp, gutuile fiind fructe foarte dure) am ramas cu trei kilograme de fruct curatat. Ca atare, conform regulii, am folosit trei kilograme de zahar, trei litri de apa si 180 de ml de suc de lamaie.

 Dulceata de gutui Dulceata de gutui

  • Gutuile se dau pe razatoarea mare, sau daca sunteti ambitiosi, se toaca de mana, marunt, marunt. Daca aveti un robot de bucatarie folositi-l cu incredere.

Dulceata de gutui Dulceata de gutui

Dulceata de gutui

  • Am pus cei trei litri de apa la fiert, intr-o oala incapatoare, si dupa ce au dat in clocot am adaugat gutuile rase, batoanele de scortisoara si sucul de lamaie.  Am lasat sa clocoteasca timp de 10 minute si apoi am adaugat cele trei kilograme de zahar.

Dulceata de gutui Dulceata de gutui

Dulceata de gutui Dulceata de gutui

  • Dulceata trebuie sa fiarba cam o ora si jumatate la foc mic, amestecand des in ea pentru a nu se lipi.
  • Dupa acest timp dulceata trebuie sa fie legata.
  • Cand este gata se pune fierbinte in borcane si se pastreaza in camara. Nu uitati sa scoateti batoanele de scortisoara inainte sa puneti dulceata in borcane.

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui

Sa aveti pofta!

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(6 votes, average: 4.17 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *