Dulceata de Cirese galbene

Salutare dragilor! Iata ca mai e putin si se coc ciresele galbene. Va prezint aceasta informatie de la umbra ciresului galben de la mine din gradina. Inca un pic si ma apuc de cules. Acestea fiind spuse putem sa ne gandim deja la dulceturi, siropuri si pandispanuri cu cirese galbene.

Ciresul meu din curte face cirese cu adevarat galbene/albe. In piata se gasesc de obicei unele galbui-rosii. Cele galbene au o aroma diferita, usor amaruie. Vi le recomand pe acestea din urma pentru ca au o aroma deosebita fata de cele rosiatice.

Prezentare video Reteta de Dulceata de Cirese galbene

Dulceata de Cirese galbene

By May 30, 2017

Exista doua modalitati de a face dulceata:

  1. Fructele ori de care or fi ele (cirese, visine, capsuni, caise) se curata si portioneaza, dupa caz, si se pun in straturi intr-o cratita impreuna cu zahar. Se lasa asa peste noapte la frigider pentru a-si lasa un sirop. Metoda asta favorizeaza extragerea siropului din fructe, dar nu este prea blanda cu textura fructului.
  2. Se prepara un sirop din apa si zahar care se fierbe pana cand picaturile sunt consistente si se leaga. Apoi se adauga fructele pregatite si se tine la foc pana cand fructele sunt fierte si dulceata este legata. Metoda asta reduce timpul de fierbere al dulcetii si ajuta ca fructele sa isi pastreze textura.

Prima metoda mi se pare buna atunci cand vrem sa muncim mai putin intr-o singura zi. O zi spalam fructele si le scoatem samburii, si a doua zi le fierbem. Din pacate fructele foarte coapte si fragile, cum sunt capsunile au tendinta de a se strivi folosind metoda asta. Cu metoda nr. 2 trebuie sa facem totul in aceeiasi zi pentru ca fructele spalate si taiate au tendinta de a se altera foarte repede.

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 30 minutes
  • Yield : 6

Ingredients

Instructions

Dulceata de Cirese galbene

  • Ciresele se spala, se curata de codite si li se scot samburii. Samburii se scot cu o agrafa, cu un pai sau cu un dispozitiv special. Va doresc rabdare.

Dulceata de Cirese galbene

  • Intr-0 cratita cu baza mai groasa se pun zaharul, apa si sucul de lamaie. Se amesteca si se pune la foc potrivit. Se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute pana cand siropul se leaga.

Dulceata de Cirese galbene

  • Se face proba cu picatura. Pe o farfurie se pun cateva picaturi de sirop. Daca picatura este inchegata, nu curge si lasa o linie de sirop cand o atingeti inseamna ca siropul este gata.
  • Punem ciresele si le lasam sa fiarba, supravegand cu atentie dulceata. Adunati spuma ori de cate ori se formeaza. Daca nu o adunati va ramane la suprafata si va arata inestetic in borcane.

Dulceata de Cirese galbene

  • Fierbem dulceata aproximativ 30 de minute. Repetam testul cu farfuria pentru a ne asigura ca este suficient de legata.
  • Cat timp suprveghem atent dulceata putem sa pregatim borcanele: le spalam cu apa si detergent si le clatim bine. Le punem pe tava in cuptorul rece. Pornim cuptorul si le lasam acolo pana se usuca si ultima picatura de apa. Apoi le lasam sa se raceasca. Eu spal capacele cu apa si detergent si le sterg foarte bine apoi. Nu le mai sterilizez. Daca vreti, puteti sa le fierbeti in apa clocotita pentru a le steriliza. Trebuie sa aveti grija totusi pentru ca majoritatea capacelor au un strat de plastic peste ele care se poate strange la temperaturi inalte.

Dulceata de Cirese galbene

  • Cand dulceata este bine legata se pune in borcane. Cumparati-va o palnie pentru borcane. Este cea mai tare inventie de la capacul cu filet incoace.
  • Se strang bine capacele si se lasa cu fundul in sus pana cand se racesc complet.

Dulceata de Cirese galbene

  • Se pun apoi in camara si se savureaza in clatite.

Pofta mare!

Pentru mai multe retete delicioase de gemuri si dulceturi intrati aici.

Dulceata de flori de soc Dulceata de ardei iute

Dulceata de caise Dulceata de visine

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *