Dulceata de capsuni

Dragii mei iata ca a venit mult iubita vara din nou! Exista cateva preparate de sezon pe care imi place sa le fac in fiecare vara/toamna. De data aceasta ma refer la dulceturi si gemuri. Si cum vara fructele sunt din belsug si inca intr-o mare varietate, putem face tot soiul de preparate cu care sa umplem camara pentru iarna. Toamna trecuta am facut marmelada de prune si dulceata de gutui.

Anul acesta am zis sa incep saga dulceturilor cu dulceata de capsuni.

Prezentare video Reteta de Dulceata de Capsuni

Dulceata de capsuni

By June 23, 2014

Pentru dulceata va trebuie cateva kilograme de capsuni coapte, spalate si fara codite. Stiu ca pregatirea capsunilor e o treaba cam migaloasa, dar nu va descurajati. Cu un pic de perseverenta (si eventual inca o pereche de maini pe langa voi) le veti termina destul de rapid. Printre ingrediente trebuie sa mai mentionam zahar si lamai.

Eu am decis sa fac dulceata din doua kilograme de capsuni.

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 02h 30min
  • Rating 5 stars - based on 1 review(s)
  • Yield : 12

Ingredients

Instructions

Pai sa vedem cum se face dulceata de capsuni nu?

  • In general la dulceata, care e un preparat mai dulce decat gemul, se pune la un kilogram de fructe curatate, un kilogram de zahar. Aceasta proportie poate varia in functie de cat de dulci sunt fructele pe care le folositi si bineinteles, de gusturile dumneavoastra.
  • Asa ca la cele doua kilograme de capsuni curatate pe care le-am avut eu, am folosit doua kilograme de zahar si doua lamai.

Dulceata de capsuni

  • Pentru dulceata va sfatuiesc sa folositi capsuni mai mici pentru ca la acest fel de dulceata se folosesc capsuni intregi. Daca aveti mai mari le puteti taia in bucati.
  • Pentru aceasta dulceata trebuie sa lasam mai intai capsunile sa-si lase deliciosul sirop. Asa ca scoateti oala in care urmeaza sa fierbeti dulceata. Puneti in ea mai intai un strat de capsuni, apoi un strat de zahar si deasupra lui, un strat de felii de lamaie. Repetati stratificarea pana puneti toate ingredientele. La final adaugati zeama de lamaie.
  • Lasam capsunile sa-si lase siropul timp de o ora.

Dulceata de capsuni Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

  • Dupa aceasta ora punem cratita pe foc mic (fara sa amestecam in ea). In general nu este recomandat sa amestecati foarte mult in dulceata pentru ca riscati sa striviti fructele (si cum la dulceata de capsuni ne propunem ca fructele sa ramana intregi, nu este indicat sa le strivim. Situatia difera in cazul dulcetii de gutui unde am dat fructele pe razatoare, deci nu prea a mai contat daca se strivesc; depinde de fructele folosite).
  • Dulceata se lasa la fiert timp de o ora, la foc mic, sa nu se prinda. Apoi, folosind o furculita, inlaturati feliile de lamaie. Se mai lasa la fiert inca o ora pana se leaga bine.

Dulceata de capsuni Dulceata de capsuni

  • Pentru a fi siguri ca dulceata s-a inchegat, pe o farfurie curata, puneti cateva picaturi din dulceata. Daca in jurul acelor picaturi nu se formeaza zeama si nu se scurg, inseamna ca dulceata e gata.

Dulceata de capsuni Dulceata de capsuni

Dulceata de capsuni

  • Eu am fiert doua ore si jumatate dulceata mea de capsuni.
  • Opriti focul si puneti dulceata in borcane sterilizate. Lasati-le peste noapte sa se raceasca cu fundul in sus pentru a se crea vid. Se pastreaza in camara pana cand doriti sa le savurati.

Dulceata de capsuni

Pofta buna!

 

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *