Delicioasele oua!

Ouale sunt alimente de origine animala foarte importante in alimentatia umana datorita valorilor nutrivite mari pe care le contin. Ouale, fie ele de gaina, rata, gasca, prepelita, bibilica, curca, strut (sper ca nu mi-a scapat nici o pasare) sunt un produs foarte folosit in industria alimentara si, alaturi de lapte, sunt usor de produs industrial.

Oul nostru compus din albus si galbenus este un aliment foarte complex, bogat in proteine,datorita continutului de aminoacizi esentiali.

In alimentatia de cele mai multe ori se folosesc ouale de gaina, care sunt mai usor digerabile comparativ cu cele produse de suratele rate sau gaste.

Delicioasele oua!

Oul este un aliment cu o digestibilitate foarte ridicata. In ciuda acestui fapt ouale, in special cele de gaina si de rata, sunt bogate in colesterol. De aceea ar trebui sa limitam consumul lor la 2 oua pe saptamana (depinde si de specialistul pe care il consultati).

Albusul oului este compus din apa, proteine, saruri minerale, enzime si urme de glucide. Galbenusul are forma sferica, consistenta moale, este cea mai hranitoare parte a oului, contine apa, substante proteice, saruri minerale, urme de glucide si enzime. Culoarea galbenusului poate varia de la galben deschis la galben rosiatic.

Delicioasele oua! Delicioasele oua!

Cum alegem ouale proaspete:

  1. Coaja trebuie sa fie mata, curata, nefisurata. Ouale vechi au coaja lucioasa.
  2. Ouale proaspete sunt mai grele decat cele vechi.
  3. Un ou prospat se scufunda intr-un vas cu apa, pe cand unul vechi se ridica la suprafata.
  4. La un ou proaspat albusul este limpede, este bine strans in jurul galbenusului bombat, cu forma unei jumatati de sfera, bine delimitat, curat, fara cheaguri de sange.

Prezentare video Delicioasele oua!

Pastrarea oualelor: majoritatea dintre noi pastram cu sfintenie ouale in frigider, dar se pare ca ar rezista la fel de bine si la temperatura camerei. Cercetatorii inca disputa aceasta dilema. In definitiv cel mai sigur este sa le pastrati in frigider, la o temperatura constanta, cuprinsa intre 1 si 5 grade.

Delicioasele oua! Delicioasele oua!

Ouale sunt des folosite in gastronomie atat ca preparate de sine statatoare cat si ca parti componente ale altor preparate.

Oul intra ca preparat de baza in meniurile pentru micul dejun, in aperitive, gustari reci sau salate. Se foloseste in componenta unor aluaturi, creme, ca adaos, fiind ingredientul nelipsit din liezon, sau ca material de acoperire in snitele si alte preparate similare.

Galbenusul are capacitatea de a forma emulsii si de aceea este folosit, cu adaos de grasimi, in obtinerea de sosuri precum maioneza, sosul bernaise sau sosul olandez.

Albusul are proprietatea de a ingloba aer prin batere, formand spume stabile care seĀ folosesc in produsele de cofetarie/patiserie.

Pentru a vedea trei modalitati simple de a separa albusul de galbenus urmariti clipul de mai jos.

Prezentare video Cum se separa galbenusul de albus!

Delicioasele oua!

Cam atat despre oua. Consumate cu moderatie sunt ideale!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(5 votes, average: 4.60 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *