Salutare dragilor! Cum stati cu pregatirile de Craciun? Liste, listute si retete? Anul acesta m-am gandit sa va prezint o alternativa la mesele de sarbatori imbelsugate cu carne de porc, in forma unei retete cu carne de pasare. Curcanul la cuptor este o reteta minunata pentru masa de Craciun sau de Revelion. O reteta cu multe legume, curcan fraged si suculent, cu o umplutura minunata!
Prezentare video Curcan Umplut la Cuptor
Curcan Umplut la Cuptor

Daca achizitionati curcan din supermarket va recomand sa il cumparati congelat pentru ca este mai ieftin decat cel proaspat, care nici nu prea se gaseste. Apoi sa il lasati o zi intreaga sau mai mult la decongelat in frigider. Curcanul este foarte gros si se decongeleaza greu la mijloc. Daca il lasati pe blatul din bucatarie, exteriorul se va decongela prea repede in comparatie cu interiorul.
Reteta asta e o combinatie intre retete ale lui Jamie Oliver si Gordon Ramsay.
Umplutura am facut-o intr-o alta postare pe care o gasiti aici. Pentru a umple curcanul folosim umplutura cruda, iar pentru a o folosi ca garnitura ea trebuie gatita.
Ingredients
- curcan - 3,5 kilograme
- suc de lamaie - 1 lingura
- patrunjel - 1 legatura
- usturoi - 1 capatana
- foi de dafin - 5 foi
- bacon - 100 grame
- umplutura pentru curcan - 300 grame
- telina - 6 tulpini, apio
- ceapa - 4 bucati
- morcovi - 3 bucati
- portocale - 1/2 portocala
- unt - 70 grame
- coaja de lamaie - de la 1 lamaie
- salvie - cateva ramuri
- rozmarin - cateva ramuri
- oregano - cateva ramuri
- ulei de masline - cativa ml
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- Pentru sos
- vin rosu - 20 ml
- faina - 2 linguri
Instructions
- Pregatim unt aromat: untul la temperatura camerei se amesteca cu coaja de lamaie, patrunjel, suc de lamaie, sare, piper, cateva picaturi de ulei de masline si 3 catei de usturoi trecuti prin presa.
- Intr-o tava mare se pun legumele taiate mare, restul de catei de usturoi, foi de dafin si maruntaiele curcanului. Se condimenteaza cu sare, piper si cateva picaturi de ulei de masline.
- Este important sa scoateti curcanul din frigider cu doua ore inainte de gatire astfel incat sa ajunga la temperatura camerei. Apoi trebuie tamponat foarte bine cu prosoape de bucatarie pe exterior si interior. Se condimenteaza din plin cu sare si piper.
- Introduceti mana usor pe sub pielea curcanului, incepand de la piept. Desprindeti cu mare grija pielea astfel incat sa nu se rupa.
- In spatiul astfel creat intoduceti usor, usor, untul aromat, in toate zonele curcanului in care puteti sa ajungeti. Cu un pic de unt ungeti si exteriorul curcanului.
- Umplutura se introduce in curcan pe la tartita. Se indeasa usor impreuna cu sferturi de portocala, buchetul aromat si foile de dafin. Picioarele curcanului se trec pe sub excesul de piele din zona tartitei sau se leaga bine cu sfoara de bucatarie.
- Curcanul se pune peste legume cu spinarea in sus. Se unge cu putin ulei de masline, se pune in tava jumatate de litru de apa (din care impreuna cu legumele vom face un sos "gravy") si se acopera bine tava cu mai multe staturi de folie de aluminiu.
- Se coace in cuptorul incins la 180 de grade pentru 2 ore. Timpul de coacere variaza in functie de dimensiunea curcanului. Acesta trebuie copt timp de 35 de minute pentru fiecare kilogram de curcan.
- Dupa cele 2 ore dati folia la o parte si lasati curcanul la 200 de grade pana se rumeneste un pic deasupra.
- Spinarea curcanului se imbraca cu felii de bacon si se reintroduce in cuptor pana se rumeneste baconul.
- Curcanul se scoate din tava, se pune pe un platou si se acopera cu folie de aluminiu. Se lasa sa se odihneasca timp de o ora.
- Intr-o cratita se pun legumele si maruntaiele din tava. Zeama se strecoara si se pune deoparte.
- Cratita cu legume se pune pe foc si se lasa pana cand legumele se rumenesc. Se sting cu vin rosu si se lasa pana cand vinul se evapora.
- Adaugam faina si amestecam energic. Se adauga zeama strecurata si se lasa sa fiarba timp de 30 de minute.
- Se scot legumele si maruntaiele cu o spumiera, se strecoara din nou sosul si se mai fierbe timp de 10 minute.
- Curcanul se portioneaza si se serveste cu umplutura gatita separat, sos si gem de merisoare.
Pofta mare si sarbatori fericite!
Pentru mai multe retete de fripturi intrati aici.
Pentru mai multe retete de Craciun intrati aici.
Leave a Reply