Cum se sterilizeaza borcanele pentru conserve?

Salutare dragii mei! Pentru ca eu fac o gramada de conserve din fructe si legume, de primavara pana toamna tarziu, folosesc o gramada de borcane. Ati fi surprinsi cat de mult timp petrec spaland borcane si steilizandu-le. Asa ca m-am gandit ca poate ar fi util si pentru voi sa stiti cum se face toata treaba asta cu sterilizatul borcanelor, a sticlelor si a oricarui recipient de sticla.

Eu fac treaba asta cu sterilizatul din doua motive: 1. pentru ca vreau sa fac tot ce pot pentru ca preparatele mele sa reziste foarte bine peste iarna si 2. pentru ca prin sterilizare se usuca foarte bine borcanele si nu adaug apa in plus in conservele mele.

Cum se sterilizeaza borcanele?

Treaba asta cu sterilizatul se poate face prin doua metode, prin fierberea recipientelor si a capacelor, fie prin introducerea lor la cuptor. Eu prefer varianta la cuptor asa ca am sa v-o detaliez pe asta.

  1. borcanele si capacele se spala cu o solutie usoara de apa si detergent si se clatesc bine de tot
  2. se lasa sa se scurga putin si se pun in tava cuptorului
  3. se introduce tava cu borcanele in cuptorul rece si se porneste la maxim
  4. borcanele se tin in cuptor timp de 30 de minute sau pana cand picaturile de apa se evapora
  5. se lasa apoi sa se raceasca complet si se umplu cu minunatiile pregatite de voi
  6. capacele se spala si ele la fel ca borcanele, se clatesc si se sterg bine de toate picaturile de apa. Pentru o sterilizare adevarata se pot fierbe in apa clocotita, dar apoi raman tot ude si trebuie sterse la fel ca mai devreme, sau se pot pune si ele putin la cuptor, dar majoritatea capacelor sunt acoperite cu un strat fin de plastic asa ca nu stiu ce sa va zic.

Asa procedez eu cu toate borcanele fie ca le folosesc la dulceturi, muraturi, suc de rosii sau zacusca. Sper sa va fie si voua de folos!

Si daca vreti sa vedeti ce conserve si muraturi minunate pregatesc eu toamna intrati aici.

Spor la treaba!

Print Friendly, PDF & Email
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Nici un Vot)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *