Cum se fierbe orezul pentru sushi

Salutare dragilor! Astazi ne-o ardem international. In urma cu ceva timp am decis sa urmez tainele bucatariei japoneze si am hotarat sa fac sushi. Mai mancasem eu de vreo 2 ori sushi in Bucuresti si m-am gandit sa vad cum iese varainta home made si cum voua va arat majoritatea experimentelor mele culianare here we are!

Am decis intai sa explic putin despre orezul pentru sushi, despre cum se fierbe acesta si cum se raceste. Apoi va arat si doua retete in care sa il folositi, retetele pe care le fac eu cel mai frecvent.

Prezentare video Cum se fierbe orezul pentru sushi

Cum se fierbe orezul pentru sushi

By July 13, 2016

Buuuuunnnn orezul pentru sushi este un orez special, un orez cu bob scurt, care dupa ce este fiert se lipeste, putand fi modelat. Principala caracteristica a acestui orez este gradul de stickiness, deosebindu-l astfel de orezul cu bob lung. Deci nu puteti face sushi fara orez special pentru sushi. Nu, nu o sa iasa si cu orez normal de sarmale.

Asta ar fi despre orezul in sine. Apoi practic orezul pentru sushi este orez fiert si amestecat cu zahar, apa si otet de orez. Tot amestecul acesta ii ofera gustul si consistenta specifica.

Orezul pentru sushi se fierbe in proportie de 1 la 1, o masura de apa la o masura de orez. Orezul trebuie foarte bine clatit inainte de a-l gati astfel incat excesul de amidon de pe boabele de orez sa se spele si sa nu obtinem un orez extra lipicios. Dupa ce se clateste in 4-5 ape orezul se lasa sa se scurga timp de 30 de minute astfel incat apa care este pe boabele de orez sa se scurga si sa nu ne strice proportia de apa si orez cu apa suplimentara. Orezul se fierbe timp de 10 minute din momentul in care apa clocoteste, apoi se lasa 15 minute sa se odihneasca.

Dupa toata povestea aceasta orezul trebuie racit foarte bine amestecand cu o spatula plata si facand vant cu un eventai astfel incat sa grabiti procesul de racire. Nu stiu cum va descurcati voi, dar mie mi-a fost foarte greu sa amestec cu o mana si cu cealalata sa fac vant cu evantaiul, coordonarea stanga dreapta tinde catre zero.

Cam asta e treaba cu preparatul orezului pentru sushi, asta fiind cea mai complicata etapa din pregatirea de sushi. Rulatul impreuna cu diverse ingrediente e floare la ureche!

 

  • Prep Time : 40 minutes
  • Cook Time : 20 minutes
  • Yield : 12

Ingredients

  • orez - 2 cani, orez pentru sushi
  • apa - 2 cani
  • otet - 4 linguri, otet de orez
  • zahar - 3 linguri
  • sare - 2 lingurite

Instructions

Cum se fierbe orezul pentru sushi

  • Masuram orezul pe care vrem sa il folosim cu o cana sau alt recipient. Cu acelasi recipient masuram si apa in care urmeaza sa fierbem orezul.
  • Punem orezul intr-o strecuratoare mai deasa, ca sa nu pierdem boabele de orez, si il clatim in 4-5 ape, amestecand orezul cu mana de fiecare data astfel incat sa clatim amidonul de pe boabele de orez. In principiu ultima apa ar trebuie sa fie cat de cat clara semn ca amidonul s-a clatit.

Cum se fierbe orezul pentru sushi

  • Orezul se lasa sa se scurga in strecuratoare timp de 30 de minute sau chiar o ora daca aveti rabdare. Ideea este ca apa de pe boabele de orez sa se scurga foarte bine pentru ca proportia de apa si orez sa fie cat mai exacta.
  • Apoi orezul se pune intr-o cratita impreuna cu masurile corespunzatoare de apa. In cazul meu a fost 2 la 2. Se pune la foc mediu si se asteapta ca apa sa dea in clocot.

Cum se fierbe orezul pentru sushi

  • Intre timp se face amestecul cu care urmeaza sa amestecati orezul fiert: intr-un bol se amesteca otetul de orez, zaharul si sarea. Se amesteca pana cand granulele de zahar si sare sunt complet dizolvate.

Cum se fierbe orezul pentru sushi

  • Dupa ce apa a dat in clocot se acopera cratita si se lasa orezul sa fiarba la foc moderat timp de 10 minute fara sa ridicati capacul sau sa amestecati in orez.
  • Dupa cele 10 minute se opreste focul si se lasa orezul sa se abureasca timp de 15 minute fara a ridica capacul de pe cratita.
  • Se transfera orezul intr-un bol mare, mult mai mare decat cantitatea de orez, pentru ca avem nevoie de o suprafata mare de amestecare atunci cand racim orezul.

Cum se fierbe orezul pentru sushi

  • Se toarna combinatia de otet de orez, sare si zahar facuta anterior si se amseteca, de preferat cu o spatula plata si rotunjita.
  • Trebuie sa amestecati in asa fel incat sa nu striviti boabele de orez. Puteti sa va ajutati si de un eventai cu care sa faceti vant orezului in timp ce il amestecati astfel incat acesta sa se raceasca mai repede. Continuati in aceasta maniera pana cand orezul este racit.
  • Dupa ce orezul este bine racit acesta se foloseste in combinatiile dorite de nori, legume si peste sau fructe de mare!

Cum se fierbe orezul pentru sushi

Pofta mare si spor la treaba!

Pentru mai multe retete de inspiratie asiatica intrati aici.

Frigarui asiatice de cod si morcovi glazurati Supa asiatica cu pui si legume

Pui Shanghai cu susan Vita cu legume chinezesti

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(4 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *