Cum alegem pestele si fructele de mare?

Salutare! Ma gandeam de ceva timp ca un articol despre cum sa alegem pestele si fructele de mare este necesar. Asa ca inaugurez astazi noua sectiune a blogului, Sfaturi culinare, cu indicii despre cum sa alegem cele mai bune fapturi acvatice fie ele proaspete sau congelate.

Dupa cum bine stiti deja consumul de peste ne aduce multe beneficii pe langa cele gustative.

Consumul de peste ne este recomandat tututor, in toate situatiile. Pentru copii, tineri, adulti sau batrani, fie ca doriti o masa savuroasa, sa pierdeti in greutate, doriti o alimentatie echilibrata sau o alternativa la alte tipuri de carne.

Un consum regulat de carne de peste previne osteoporoza, anemia, cancerul, accelereaza arderile, previne inflamatiile, scade riscul de boli cardiovasculare, mareste nivelul de calciu din organism si multe altele.

Vitaminele A, B 12, D si E, minerale precum potasiu, seleniu, fier, iod, fosfor, acizi grasi esentiali omega-2 si omega-6, proteine, toate acestea se gasesc in carnea diferitelor tipuri de peste.

Nutritionistii ne recomanda sa consumam saptamanal peste. Totusi se pare ca un consum ridicat de peste nu ar fi indicat femeilor insarcinate si copiilor mici.

Cum alegem pestele si fructele de mare? Sunt cateva caracteristici pe care trebuie sa le urmariti atunci cand achizitionati fapturi acvatice:

  • Mai intai trebuie cumparat dintr-o sursa sigura, de unde ati mai achizitionat in trecut sau, daca este o premiera, mergeti pe recomandari. In general in supermarketuri pestele este proaspat. In supermarket nu gasiti intotdeauna toate varietatile de peste si pretul poate fi mai mare decat la piata. In piata in functie de fluxul de clienti si de ziua saptamanii, pestele poate fi sau nu proaspat, mai ieftin sau mai scump.
  • Daca puteti, va sfatuiesc sa achzitionati peste viu pe care comerciantul sa vi-l curete de intestine si de solzi. Garantia calitatii se afla miscandu-se sub ochii dvs. Pestii vii sunt tinuti, de obicei, in bazine cu apa. Alegeti un peste care inoata energic si vioi, nu unul care sta la fundul bazinului nemiscat si in niciun caz unul care pluteste.

Cum alegem pestele si fructele de mare?

  • Pestele in ansamblul sau trebuie sa aiba un aspect frumos, stralucitor si un miros placut. Nici macar pestele oceanic nu emana un miros intepator. Asta e o pacaleala generala.
  • Solzii trebuie sa fie intacti si sa se desprinda cu dificultate de pe peste. Pielea pestelui trebuie sa fie umeda, stralucitoare, cu reflexii metalice.
  • Pestele nu trebuie sa aiba o canitate foarte mare de mucus pe el. Daca are prea mult mucus inseamna ca este vechi. De asemenea mucusul de pe peste trebuie sa fie limpede, in niciun caz cetos si prea lipicios.
  • Carnea pestelui trebuie sa fie ferma. Corpul trebuie sa fie rigid. Daca apasati cu degetul pe peste, nu trebuie sa va ramana amprenta imprimata, carnea trebuie sa revina la loc daca pestele este proaspat.
  • La fel si in cazul fileurilor. Carnea trebuie sa fie ferma, sa nu se farame, si sa revina la forma initiala dupa ce o apasati.


Cum alegem pestele si fructele de mare?

Cum alegem pestele si fructele de mare?

  • Ochii pestelui trebuie sa fie limpezi si clari, cu pelicula de la suprafata intacta si neinchegata. Daca ochii au un aspect cetos, sunt inchegati si adanciti in orbite, inseamna ca pestele este mort de mai mult timp decat va doriti. Un strat albicios care acopera ochii inseamna un peste vechi.
  • In interiorul urechilor gasim branhiile. Branhiile pestelui trebuie sa fie rosii intens, umede si sa se desfaca asemenea unui eventai. Pe masura ce pestele se invecheste branhiile devin roz, maronii si la final gri.
  • Este recomandat sa consumi pestele proaspat sau fructele de mare imediat ce le-ai cumparat sau in decurs de maxim o zi, timp in care trebuie pastrate in frigider.
  • Cel mai bine este sa achiztionati crustaceele si fructele de mare vii. Dat fiind ca traim departe de ocean acest lucru este destul de dificil. Tinand cont de aceasta limitare crustaceele si fructele de mare congelate sunt cea mai buna varianta.
  • Crustaceele trebuie sa fie vii si grele. Molustele cu cochilie (scoicile) trebuie sa aiba cochilia inchisa.
  • Daca ati achizitionat scoici proaspete si nu stiti exact cand le puteti gati, pastrati-le in frigider in apa cu gheata. Daca ati achizitionat scoicile proaspete si ati uitat de ele in frigider puneti-le in apa cu gheata timp de o ora. Daca cochiliile se inchid inseamna ca scoicile cu cochiliile inchise sunt sigure pentru consum. Cele cu cochilia deschisa trebuie aruncate.
  • Pestele/fructele de mare/legumele/fructele congelate nu trebuie sa aiba zapada pe ele. Daca au zapada inseamna ca au fost congelate, decongelate si congelate din nou. Prin acest proces necorespunzator de congelare calitatea produsului este afectata. Cumpara doar produsele congelate care au o culoare uniforma, fara decoloratii, portiuni afectate sau miros ciudat.

Cum alegem pestele si fructele de mare?

  • Nu crede niciodata vanzatorul care iti spune ca are marfa proaspata care tocmai a venit. Verifica chiar tu pentru a fi sigur si a nu avea surprize.

  • Va puteti interesa din timp care sunt zilele saptamanii in care supermarket-urile sau pietele primesc peste proaspat si sa mergeti sa achizitionati doar in acele zile.

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *