Cozonac Fara Framantare

Salutare dragilor! Final countdown to Cristmas: 13 days! Deci mai sunt 13 zile pana la Craciun asa ca este momentul potrivit pentru a incepe sa postez retetele de Craciun. Este posibil sa fie unul dintre momentele alea glorioase in cariera mea de blogger in care reusesc sa scriu retetele tematice inainte de evenimentul propriu zis. Good blogger!

Pentru ca mergem la parinti la masa in fiecare Craciun sau Paste nu ma mai stresez sa pregatesc si eu sarmale, fripturi si alte chestii pentru ca sunt din plin. Anul asta m-am hotarat sa fac si carnati de doua feluri si toba de casa. Dar ceea ce fac cu placere in fiecare an sunt cozonacii pentru sarbatori.

Prezentare video Cozonac Fara Framantare

Cozonac Fara Framantare

By December 12, 2016

Recordul meu personal a fost anul trecut cand am facut 12 cozonaci pe care i-am impartit intregii familii. Pentru ca procesul de creare a minunatilor cozonaci este unul destul de laborios si necesita ceva efort anul acesta am decis sa testez si sa pregatesc cozonac fara framantare.

Un cozonac care se pregateste destul de similar cu cozonacul obisnuit doar ca nu necesita framantare. Se folosesc ingrediente similare, aluatul se amesteca, nu se framanta si se lasa la crescut, la rece, in frigider, peste noapte. Daca il lasati sa creasca la frigider glutenul are posibilitatea sa se dezvolte fara framantare si sa creeze cozonaci pufosi.

Sincer mie imi place in general dospirea la rece a cozonacilor pentru ca in felul aceasta aluatul se lucreaza mult mai frumos, nu se lipeste deloc si foile isi pastreaza perfect forma in timpul intinderii.

Va invit sa incercati reteta si sa spuneti ce credeti.

Ingredients

Instructions

Cozonac Fara Framantare

  • Mai intai pregatim maiaua: intr-un bol se desface drojdia si se amesteca cu o lingurita de zahar, putin lapte caldut si o lingura de faina. Se omogenizeaza bine si se lasa sa creasca timp de 10-15 minute.

Cozonac Fara Framantare

  • Intre timp se amesteca intr-un bol ouale, zaharul, esenta de vanilie, coaja de lamaie si de portocala, praful de sare, untul topit si racit si laptele caldut. Se omogenizeaza pana cand zaharul este foarte bine dizolvat.

Cozonac Fara Framantare

Cozonac Fara Framantare

  • Dupa ce maiaua a crescut se adauga peste amestecul lichid si se amesteca bine.
  • Se adauga treptat faina si se amesteca mai intai cu un tel, apoi cu o lingura de lemn. Atentie! Nu framantam, doar amestecam.

Cozonac Fara Framantare

  • Dupa ce ati omogenizat foarte bine toate ingredientele, aluatul se transfera intr-un bol curat, uns cu ulei. Aluatul rezultat trebuie sa fie omogen si doar usor lipicios.

Cozonac Fara Framantare

  • Bolul se acopera cu folie de plastic si se tine la frigider peste noapte sau pana la 1 zi.
  • Intre timp se pregatesc restul ingredientelor: peste stafide se adauga esenta de rom si un pic de apa calda. Se amesteca si se lasa stafidele sa se hidrateze peste noapte.

Cozonac Fara Framantare

  • Nucile se maruntesc la chopper/blender/masina de maruntit nuci. Se amesteca cu zahar, cacao si lapte. Daca pasta vi se pare prea groasa mai adaugati lapte. Se tine la frigider pana la utilizare.

Cozonac Fara Framantare

  • Dupa cele 12 ore de tinut la frigider se scoate aluatul si se pune pe blatul de lucru usor uns cu ulei de floarea soarelui.
  • Aluatul se imparte in 4 si fiecare bucata se modeleaza intr-o bila. Fiecare bila se intinde cu sucitorul intr-o foaie subtire de dimensiunea tavii de cozonac. Se intinde o parte din compozitia pentru umplutura si se niveleaza. Se presara stafide hidratate si se ruleaza cu grija foaia intr-un rulou.

Cozonac Fara Framantare

  • Dupa ce ati rulat doua rulouri, aceastea se pun una peste alta in forma de cruce si se impletesc. Daca va tin cohones puteti sa impartiti aluatul in 6 si sa impletiti cozonacii in 3. Eu ma limitez la a-i impleti in 2.

Cozonac Fara Framantare

  • Trebuie sa va abtineti sa nu ii umpleti cu foarte multa umplutura pentru ca nu vor mai creste la fel de frumos. De asemenea atunci cand intindeti umplutura nu trebuie sa apasati foarte tare cu lingura pe aluat pentru ca se va gauri si va iesi umplutura prin gauri. Se poate observa ce frumoase sunt gaurile in poza de mai jos.

Cozonac Fara Framantare

  • Dupa ce ati transferat cozonacii in tavile de cozonac (unse cu unt si acoperite cu hartie de copt) ar trebui sa ii lasati sa creasca timp de 1 ora in tavi.

Cozonac Fara Framantare

  • Apoi se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 50 de minute sau pana trec testul scobitorii. Cozonacii sunt gata atunci cand sunt crescuti frumos, rumeniti si fermi la atingere. Testul cu scobitoarea merge doar partial pentru ca acesti cozonaci vor fi plini de umplutura si puteti sa va pacaliti.

Cozonac Fara Framantare

  • Dupa ce sunt gata se scot din cuptor, se lasa sa se raceasca timp de 10 minute in tavi, apoi se scot usor si se lasa sa se raceasca complet inainte de a-i taia. Sa nu ii taiati calzi pentru ca se vor cruzi.

Cozonac Fara Framantare

  • Se servesc ca atare cu multa pofta sau cu zahar pudra deasupra.

Cozonac Fara Framantare

Pofta mare!

Pentru mai multe retete delicioase de Craciun intrati aici.

Pentru mai multe retete delicioase de deserturi intrati aici.

Sarbatori Fericite!

Cozonac floare cu mac Cozonac cu nuca si cacao

Sarmale cu carne de curcan (10) Sarmale in foi de varza murata

Tips&tricks:

  • Puteti sa folositi cuptorul ca dospitor pentru maia sau pentru aluat care se dospeste la cald. Se porneste cuptorul la temperatura minima si se pune in cuptor maiaua sau aluatul. Daca vi se pare ca aluatul creste prea repede puteti sa lasati usa deschisa.
Print Friendly
Print Friendly
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 voturi, media: 4.30 din 5 voturi)
Loading...

8 Responses to Cozonac Fara Framantare

  1. Roxana Saila

    Salut! Spune-mi te rog, dupa ce ii pui in tavi, ii lasi inca o ora afara pe blatul de lucru sau la loc in frigider? Multumesc anticipat si sarbatori fericite!

    • Camelia Juganaru

      Buna. Ii las sa creasca pe blatul de lucru. Sarbatori fericite!

  2. ramo

    foarte bun, dar pentru gustul meu, deloc dulce.

    • Camelia Juganaru

      Se poate adapta cantitatea de zahar dupa gustul fiecaruia.

  3. Ilinca

    Cozonacii mei au iesit nemaipoment de frumosi si gustosi. Unul cu mac, unul cu nuca. Merci de reteta, mai ales ca nu trebuie sa-i pazesti o zi intreaga: cresc singuri in frigider

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur mult ca ti-au placut cozonacii. Sarbatori fericite!

  4. Adrian Simion

    Hallo
    De Craciun am probat reteta dumneavoastra “Cozonac fara framintare ” TOP👍, nu am cuvinte,a iesit perfect 👌.
    Va multumesc
    Adrian Simion

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur mult ca v-au iesit buni cozonacii. Toate cele bune!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *