Cozonac cu nuca si cacao

Am ajuns si la desertul favorit de sarbatori. Cozonacul cu nuca si cacao care imbogateste mesele romanilor de Craciun si de Paste. Prajitura noastra traditionala este de fapt un fel de paine crescuta, cu lapte, oua, drojdie si indulcita cu zahar. Se adauga dupa gust cacao, nuci, stafide sau rahat.

Prezentare video Cozonac cu Nuca si Cacao 

Cozonac cu nuca si cacao

By December 2, 2013

Imi aduc aminte si acum cum mergeam la bunica, in Ajun de Craciun sau de Paste, sa ajut la cozonaci. Trebuia sa tin de uriasul lighean in care bunica se chinuia cu toate puterile sa inglobeze bine toate ingredientele. Dupa cam ora de framantat (asemanatoare cu o ora de exercitii fizice intense) bunica inchina aluatul si il acoperea cu un stergar si apoi cu toate bundele si cojoacele groase pe care le avea prin casa. Tinea aluatul sa creasca la cald cateva ore bune si apoi se apuca de rulat. Doamne fereste sa ma fi prins pe mine, copil neastamparat, ca ridic cojocelul de pe aluat ca sa iau o bucatica din coca dulce. Indrazneala mea ar fi dus cu siguranta, in ochii bunicii, la distrugerea aluatului si, implicit, a sarbatorilor.

Sa va arat cum m-a invatat pe mine bunica sa fac cozonac de casa!

Prep Time : 04h 00min. Cook Time : 60 minutes Yield : 12 Allergens : , , , ,

Rating 4.47 stars - based on 15 review(s)

Ingredients


Instructions

Sa facem aluatul:

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

  • Mai intai am pregatit maiaua. Am zdrobit drojdia cu furculita, am amestecat-o cu o lingurita de zahar, o lingura de lapte si o lingura de faina. Mi-a iesit un aluat grosut pe care l-am lasat sa creasca.

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

  • Intr-un bol am amestecat, folosind mixerul, sapte galbenusuri cu un praf de sare si zaharul. Am amestecat pana mi-a iesit o compozitie cremoasa. Separat am batut patru albusuri spuma.

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

  • Dupa ce a crescut maiaua am facut o mica gropita in faina (trebuie sa framantati intr-un castron mare/lighean) si am pus maiaua acolo. Am inceput sa amestec usor pana s-a inglobat cu putin faina. Apoi am adaugat treptat crema de galbenusuri, spuma de albusuri si laptele cald. Putin cate putin din fiecare pe rand pana le-am terminat.

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

  • Am inglobat ingredientele in aluat si am adaugat untul, la temperatura camerei, esenta de vanilie si uleiul. Am framantat totul foarte bine cam 20 de minute. Aluatul trebuie sa fie destul de dens si sa nu fie lipicios. In cazul in care nu se curata de pe maini mai adaugati faina.

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

  • Dupa ce l-am terminat de framantat bine, l-am lasat sa creasca cam 3 ore intr-un loc cald, acoperit cu un prosop. Locul cald a insemnat, la mine, bucataria cu cuptorul pornit si fara geamuri deschise.
  • Pentru crema am maruntit nucile folosind doua foi de copt si sucitorul de aluat. Daca aveti o masina de macinat nuci e perfect.  Nuca macinata am amestecat-o impreuna cu zaharul, cacaoa si laptele, rezultand crema cu care am umplut cozonacii.

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

  • Am impartit toata coca crescuta in trei parti din care voi face trei cozonaci. Fiecare parte am impartit-o in doua.

Cozonac cu nuca si cacao

  • Dintr-o jumatate am rulat o foaie, lunga cam cat forma de cozonac. Foaia trebuie sa fie grosuta. Am pus pe foaie doua linguri de crema si am intins-o pe toata suprafata foii de aluat. Am rulat-o transformand-o intr-un rulou. Am procedat la fel si cu cealalta jumatate, obtinand doua rulouri pe care le-am impletit formand astfel un cozonac impletit. Am facut la fel pana am terminat cei trei cozonaci.

Cozonac cu nuca si cacao Cozonac cu nuca si cacao

Cozonac cu nuca si cacao

  • I-am uns cu galbenus de ou inainte sa ii coc in cuptorul preinacalzit pentru o ora.

 Cozonac cu nuca si cacao

  • Dupa ce s-au rumenit frumos i-am lasat sa se raceasca si i-am taiat. Nu ii taiati calzi pentru ca se vor cruzi.

Cozonac cu nuca si cacao

Pofta buna!

Cozonac cu nuca si cacao

Print Friendly

 

Print Friendly
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 voturi, media: 4.31 din 5 voturi)
Loading...

33 Responses to Cozonac cu nuca si cacao

  1. Alina Vicu

    Ce pufosenii delicioase si aspectuoase!

  2. Liana Toma

    Pfuu, cat de bine arata!! Ma apuc si eu de cozonaci imediat 😉

  3. Mimmi

    Mama mia, ce pufosenie ti-a iesit !
    Musai sa incerc si eu reteta de sarbatori .
    Pupici

  4. DiaMar bucataria galbena

    Super deliciosi si pufosi.Pup!

  5. Buburuza Bubu

    WoW ce minunatie ai invatat de la bunica! Arata tare Delicios!

  6. Camelia Juganaru

    Ma bucur ca va plac. La mine acasa au fost primiti cu un mega entuziasm. Tata zicea ca ar fi trebuit sa pun mai multa nuca dupa gustul lui. Cred ca daca i-as face un cozonac doar din nuca ar vrea cu mai multa :))
    Sa imi spuneti cum v-au iesit!:*

    • mary

      are dreptate tatal tau ,100 gr.nuca la trei cozonaci ,doar le-ai aratat nuca ,pacat de munca ,……

      • Camelia Juganaru

        Sa stiti ca s-au mancat chiar si cu mai putina nuca. Anul asta pun mai multa nuca si de data asta si stafide inmuiate in rom!

  7. Top Cuisine avec Lavi

    Multumesc pentru comentarii!
    Imi place mult cum ti-au iesit cozonacii si sper sa incerc reteta cat de curand!

    • Hamada

      Si eu iti multumesc ptr ca iti pasa de noi preniteii tai sau fanii cum vrei sa ne numesti de pe blog sunt sigura ca vor fi frumoase sarbatorile asa cum sunt de fiecare data doar ca anul asta le consider mai speciale ai grija de tine printesa fulg de nea o imbratisare calda

  8. Paula Gafitescu

    Au iesit grozav!!Eu iubesc cozonacii, as manca oricand numai sa fie cineva care sa mi-i faca 🙂

  9. Mihaela

    Am incercat reteta ta, acum inainte de Craciun, sa vad cum imi iese. Tin sa te anunt ca au iesit minunati. Am facut cozonaci pentru cativa invitati pe care i-am avut la masa. Toata lumea a fost incantata. Multumim pentru retete, sunt extraordinare!

  10. Jessica

    They look amazing and I am looking forward to giving them a go.

    Quick few question:

    At what temperature did you bake them?

    Unfortunately we can only purchase yeast in packets (dried yeast), what would be the quantity I use in this case?

    Thank you.

    Looking forward to hearing from you soon.

    Jess

    • Camelia Juganaru

      hi! about the temperature: i let the stove to preheat while i prepared the sweet bread so it was pretty hot when i started baking; after i put the sweet bread inside the oven i turned the heat to medium
      about the yeast: on the dry yeast packages i use here it says that a package (that has 7 grams of dried yeast) is enough for 500 grams of flour, so for this recipe use 14 gr of dried yeast.
      sorry it took me so long to reply
      also check http://www.culinarywishes.com ; that is the english version of this blog
      good luck baking and please send me photos of your sweet bread

  11. Carmina

    Asta este cozonacul pe care vreau sa-l fac acum de Paste si ar fi si pentru prima oara asa ca am cateva intrebari.
    1. Ce marime au tavile de cozonac?
    2. Pot dubla cantitatea de umplutura fara sa stric cozonacul?
    3. Imi plac cozonacii care au zahar tos pe ei, cand mai exact pot sa adaug zaharul? Dupa ce ii ung cu ou sau cand ii scot din cuptor si sunt fierbinti?
    4. Pot folosi robotul de bucatrie pentru framantat? ( mixerul nu cuptorul de paine)
    Multumesc anticipat pentru ajutor si promit sa iti trimit poze :)) oricum ar iesi.

    • Camelia Juganaru

      Pai sa vedem:
      1. Tavile sunt tavi normale de cozonac/chec, cred ca au cam 30 de cm lungime. Foloseste ce tavi ai tu si fa ruloul pe lungimea tavii ca sa iti iasa la dimensiune.
      2. Poti dubla cantitatile. Eu cand am facut cozonacii din poza si din clip am avut doua tavi la fel si una mai mica, si mi-a ramas niste aluat. In functie de tavi s-ar putea sa iti iasa 4 cozonaci mai mici, sau 3 mai mari (asta la kg de faina si restul ingredientelor pe care le-am folosit eu mai sus) Te adaptezi in functie de tavi.. Referitor la cantitatile pt umplutura eu zic ca poti sa le triplezi, cel putin, sau chiar mai mult, daca ai de gand sa faci 6 cozonaci sau 8 (iar in functie de tavi). Sa nu pui chiar 300 de ml de lapte (daca triplezi cantitatile pt umplutura) pt ca s-ar putea sa iti iasa prea moale. In orice caz daca iese moale mai adauga cacao pana e ca o crema.
      3. Eu am pus spre final zahar normal pe ei si miere sa se caramelizeze si am mai lasat cozonacii 10 min la cuptor dupa aceea. Daca vrei sa procedezi asa pune zaharul (si miere daca vrei) atunci cand cozonacii sunt numeniti frumos, deci spre final cand sunt gata. Poti pune cand ii servesti si zahar pudra daca doresti.
      4. In principiu poti folosi mixerul cu spiralele acelea pt framantat. Depinde si cat de puternic este pentru ca aluatul de cozonac este unul foarte gros. Eu nu am facut niciodata la mixer (tocmai pt ca nu am unul foarte puternic), dar poti incerca cu siguranta. Oricum sa stii ca nu e asa de greu de framantat, adica te descurci si fara mixer sigur. Cum preferi tu.
      *** referitor la cantitatile pt aluat: dupa ce am facut cozonacul degustatorii exigenti din familie mi-au zis ca nu era foarte dulce si ca ar mai fi mers zahar. Deci daca consideri poti pune mai mult zahar in aluat. Depinde si cum iti place.
      Sper ca ti-au fost de ajutor raspunsurile si daca mai ai intrebari nu te sfii! Succes la cozonaci si astept pozele aici sau pe facebook. Daca ti-e mai usor poti sa imi dai mesaje pe fb (pe gatesteusor.ro sau pe pagina mea personala, Camelia Juganaru), oricum pe facebook le vad mai repede :d

  12. Carmina

    Multumesc pentru raspunsul prompt dar mai ales pentru pontul cu zaharul din aluat. Probabil ai dedus ca imi plac cozonacii care sunt exact ca ai tai, cel putin din poza asa deduc, pufosi si foarte dulci. Am cautat mai multe retete pentru cozonaci si m-am oprit la acestia pentru ca arata exact ca cei pe care ii mancam in copilarie, la tara cand ii facea bunica mea. Acei cozonaci care nu sunt uscati sau prea aerati pe interior, inecaciosi. Deja imi ploua in gura :). Azi am comandat mixerul, sper sa aiba putere daca nu, asta e, ii voi framanta si maine merg sa-mi cumpar tavile.
    Sa ai spor in tot ceea ce faci ca faci frumos!

  13. Camelia Juganaru

    Ma bucur ca ti-am putut fi de ajutor. Si bunica mea avea un intreg ritual cu cozonacii.
    Inca un pont vizavi de zahar: cumpara zahar margaritar (sau un alt zahar al unui brand bun/cunoscut). Mi s-a intamplat o data sa cumpar zahar de la o firma mai obscura care avea preturi mai mici si nu mi-a iesit suficient de dulce desi am pus cantitatea potrivita. Succes!

  14. Elena

    Deci sa clarificam treaba, ai 7 oua le separi pui intr-un bol 7 galbenusuri si intr-un bol 4 albusuri.Cu cele 3 albusuri care ti-au ramas ce faci?

  15. Camelia Juganaru

    Nu se folosesc restul de trei albusuri in aluat pentru ca va iesi prea moale. Le puteti pastra pentru o alta reteta (ex: bezele) sau le puteti arunca.

    Sau daca doriti sa puneti toate albusurile puteti pune un pic mai multa faina astfel incat aluatul sa aiba consistenta potrivita.

    • mary

      Albusele batute spuma tare se amesteca cu nuca si se formeaza o crema ptr. umplut ,sau faci un chek alb cu anason …..

  16. Mary

    Eu nu sunt fan nuca dar vreau sa fac cozonac cu nuca pt sotul meu iar pt mine vreau sa fac cu mac, cu muuult mac. 🙂 Poate ma sfatuiti cum se face umplutura de mac si cat sa pun ca sa fie multa in cozonac. Multumesc.

    • mary

      pui cat vrei ,in sensul ca este in functie de marimea tavii ,dar macul se macina ,se pune la fiert obligatoriu in lapte cu zahar si la final zahar vanilat ,nu mult lapte va rezulta o crema delicioasa,…

  17. Camelia Juganaru

    Depinde cati cozonaci vreti sa faceti. Din ingredientele pentru aluat de mai sus va ies cam 4 cozonaci. Puteti sa faceti doi cu nuca si doi cu mac.
    Pentru umplutura de mac (pentru doi cozonaci): 500 de grame de mac macinat, 250 de ml de lapte, 250 de grame de zahar, 2 sticlute de esenta de rom. Ingredientele pt. umplutura se pun pe foc si se lasa cam 10 minute pana obtineti o consistenta cremoasa. Apoi procedati conform instructiunilor de mai sus doar ca in loc de crema cu nuca, puneti crema de mac.

    • Mary

      Multumesc. 🙂

  18. Carmina

    Buna, Camelia! Today is the day :). Am inceput pregatirile pt. cozonac. Am atatea emotii!!! Sper sa nu cada netul, sa nu ti se blocheze pagina :))). Wish me luck!

    P.S. Am gasit intrebuintarea pentru cele 3 albusuri: din 2 fac bezele si cu ultimul imi fac un gomaj :P, cu malai si albus.

    • Camelia Juganaru

      Succes! Daca intampini vreo problema da-mi un mesaj pe facebook si rezolvam. Sarbatori fericite!

  19. jeana dinca

    cat timp ii lasati sa creasca dupa ce ii puneti in tavi?

    • Camelia Juganaru

      Ii las sa creasca cam o jumatate de ora.

  20. mimi.

    nu cred k iti ies 3 cozonaci dintr-un kg de faina

    • Camelia Juganaru

      Daca urmaresti filmarea retetei o sa remarci ca am mai adaugat cam 50 de gr de faina peste kilogramul anuntat la inceput. Mi-au iesit cei trei cozonaci pe care ii vezi in filmare si daca imi aduc bine aminte mi-a mai si ramas putina coca pe care am transformat-o in gogosi. Deci da, desi nu crezi, dintr-un kg de faina mi-au iesit 3 cozonaci.

  21. sandy

    inca un 10 de la mine … dar de ce 7 oua? mi se pare f mult +ca sti ca e colestrol curat -)

    • Camelia Juganaru

      Asa se pune la cozonac. Asta e reteta dupa care fac eu cozonacii. Stiu ca ouale au mult colesterol, dar mancam cozonaci de doua ori pe an. Nu e sfarsitul lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *