Salutare dragilor! Cum ati petrecut de sarbatori? Toate bune si frumoase? Este momentul sa ne gandim la ce servim la masa de Revelion. Ei bine aveti noroc pentru ca eu m-am gandit la o super friptura pentru masa dintre ani. Am fost provocata de prietenii mei de la Beciul Domnesc sa ma gandesc la o reteta care sa mearga perfect cu Merlotul lor si provocarea a venit la fix pentru sezonul preparatelor din carne de porc.
Trebuie sa va spun ca Beciul Domnesc implineste 15 de ani de cand sarbatoreste impreuna cu romanii si cu ocazia aniversarii au lansat campania “Descopera-i povestea” pe care o gasiti pe uncaracteraparte.ro impreuna cu un concurs interesant si muuuuuulte retete si informatii despre vinuri.
Prezentare video Cotlet de Porc cu Gorgonzola si Fructe Confiate
Cotlet de Porc cu Gorgonzola si Fructe Confiate

Pentru ca am vrut sa fac o friptura mai deosebita m-am gandit la un cotlet de porc intreg umplut cu branza gorgonzola si tot felul de mirodenii. Un cotlet care se gateste rapid la cuptor impreuna cu un sos de Merlot. Ca garnitura va propun un chutney din fructe confiate care e dulce acrisor si care merge bine foarte bine cu carnea de porc si branza gorgonzola.
Sa ne apucam de treaba!
- Prep Time : 20 minutes
- Cook Time : 01h 30min
- Yield : 4
Ingredients
- cotlet de porc - 1.5 kg
- oregano - cateva frunze
- ulei de masline - cativa ml
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- branza gorgonzola - 200 grame
- usturoi - 4 catei
- vin rosu - 100 ml merlot
- Pentru garnitura
- stafide - 70 grame
- ceapa - 1 bucata, rosie
- fulgi de migdale - 30 grame
- caise - 100 grame, confiate
- goji - 50 grame
- suc de lamaie - 1 lamaie
- cidru - 100 ml de mere
- rozmarin - cateva ramuri
- usturoi - 3 catei
- coaja de lamaie - 1 lamaie
Instructions
Cotletul de porc:
- Taiem cotletul de porc in jumatate si il desfacem ca pe o carte.
- Condimentam pe ambele parti cu sare si piper. Pe partea din interior punem usturoi trecut prin presa si il intindem.
- Punem frunze de oregano si cubulete de gorgonzola. Rulam bine cotletul de porc si il legam cu sfoara de bucatarie (sau sfoara normala unsa bine cu ulei de floarea soarelui).
- Mutam cotletul intr-o tava pentru cuptor, il ungem cu ulei de masline, turnam putin merlot deasupra si punem in tava o ceasca de apa. Coacem in cuptorul incins la 180 de grade pentru 90 de minute.
Chutney de fructe:
- Incingem putin ulei de masline intr-o tigaie si calim ceapa rosie taiata julienne pentru 5 minute.
- Adaugam apoi caisele, goji, stafidele si le calim pentru 10 minute.
- Apoi punem cidrul si lasam la foc potrivit pentru inca 10 minute.
- Dupa ce cidrul a scazut adaugam rozmarinul tocat, sare, piper si suc de lamaie.
- Amestecam, gustam, potrivim de condimente, adaugam fulgii de migdale si oprim focul.
Sos:
- Scoatem friptura din tava, o punem pe un platou si o acoperim cu folie de aluminiu. O lasam sa se odihneasca pentru 10 minute inainte de servire.
- Transferam tot ce e in tava intr-o cratita si punem pe foc.
- Adaugam doua-trei linguri de merlot si lasam sa dea in clocot. Adaugam o lingura de faina si amestecam bine cu un tel astfel incat sa nu faca cocoloase.
- Lasam 2 minute pe foc pana se ingroasa sosul.
- Feliem friptura si o servim cu sos si chutney de fructe.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete de fripturi intrati aici.
Leave a Reply