Coliva

Coliva este un preparat profund legat de traditiile crestin ortodoxe. Se pregateste cu ocazia pomenirii persoanelor care nu mai sunt alaturi de noi. Se pregateste cu ocazia inmormantarilor, apoi cu ocazia pomenirilor si de Sfantul Haralambie (10 februarie) ocazie cu care coliva se pastreaza tot anul.

Prezentare video Reteta de Coliva

Coliva

By July 28, 2014

Coliva a servit mai intai ca hrana pentru oameni, iar mai apoi la pomenirea persoanelor decedate, dupa modele pagane adoptate de Biserica. Coliva facuta din grau fiert reprezinta trupul persoanei pentru care o pregatim deoarece hrana primordiala a oamenilor este graul din care se face painea. Boabele de grau reprezinta simboluri ale invierii, coliva reprezentand o expresie materiala a credintei oamenilor in nemurire si inviere.

Stiu ca poate parea ciudat ca am ales sa scriu si sa filmez aceasta reteta, dar m-am gandit ca poate sunt persoane care nu stiu sa o pregateasca, la nevoie. Din fericire eu mai am alaturi de mine bunici si matusi care au fost foarte dragute sa imi explice cum se pregateste coliva.

Coliva se pregateste din arpacas de grau. Arpacasul este facut din boabe de grau, orz sau mei, decorticate.

Sa vedem cum se prepara Coliva (va urez sincer sa nu aveti nevoie prea curand sa o preparati):

Prep Time : 02h 00min. Cook Time : 60 minutes Yield : 10 Allergens : ,

Rating 5 stars - based on 4 review(s)

Ingredients


Instructions

  • Pentru coliva va trebui sa fierbeti arpacas. Mie matusa mea mi-a zis sa cumpar si sa folosesc arpacas cu "bucatar pe el" pentru ca acela fierbe cel mai bine. Ei bine eu nu am gasit acel tip de arpacas si am cumparat unul de la Boromir cred. Ideea este ca modalitatea de fierbere a arpacasului difera in functie de tipul de arpacas pe care il cumparati.
  • Arpacasul se spala foarte bine. Traditia spune ca trebuie spalat in noua ape. Ei bine eu l-am spalat, fara a numara, pana cand am eliminat toate bobitele negre care se regasesc printre boabele de arpacas. Apoi arpacasul trebuie masurat cu o cana. Cred ca va fi mai usor sa masurati arpacasul inainte de a-l spala. Pentru fiecare cana de arpacas puneti la fiert 3-4 cani de apa. Este destul de similar cu procedeul de fierbere al orezului. Spun 3 sau 4 cani de apa deoarece in functie de arpacasul pe care il folositi acesta poate cere mai multa, sau mai putina apa la fiert. Pentru a fi siguri ca sunteti pregatiti pentru orice situatie puneti in oala in care urmeaza sa fierbeti arpacasul 3 cani de apa pentru fiecare cana de arpacas, iar pe cea de a 4 a cana de apa puneti-o la fiert intr-o oala separata. Faceti acest lucru pentru situatia in care va trebui sa mai adaugati apa fierbinte peste arpacas.

Coliva

  • Din cele 500 de grame de arpacas pe care le-am avut am masurat 4 cani de arpacas pe care le-am pus la fiert in 12 cani de apa si am pus la fiert, separat, 4 cani cu apa.
  • Arapacasul se pune la fiert, la foc mic, timp de o ora impreuna cu sare. Nu trebuie sa amestecati in el in timpul fierberii.

Coliva Coliva Coliva

  • Atunci cand arpacasul a absorbit toata apa si bobul a inflorit inseamna ca este fiert. Va sfatuiesc sa gustati cate un bob pentru a va convinge ca este fiert. Daca nu vi se pare fiert mai adaugati din apa calda si mai lasati sa fiarba.
  • Cat timp fierbe arpacasul maruntiti nuca. Eu am ales sa o maruntesc folosind un satar de bucatarie. Daca aveti o masina de maruntit nuca, asa cum au toate matusile si bunicile respectabile, folositi-o pe aceea.

Coliva

  • Dupa ce arpacasul s-a fiert, la mine a durat cam o ora si 40 de minute in total, puteti sa il amestecati foarte bine. Apoi adaugati zaharul si opriti focul. Arpacasul trebuie lasat foarte bine sa se raceasca, de preferat peste noapte. Lasati-l sa ajunga la temperatura camerei si apoi puneti-l in frigider.
  • Dupa ce arpacasul este racit puteti da pe razatoarea mica coaja de lamaie si de portocala.

Coliva

  • In timpul racirii arpacasul formeaza o crusta destul de groasa deasupra pe care trebuie sa o inlaturati folosind o lingura.
  • Se adauga nuca maruntita, esentele si coaja de lamaie si de portocala. Omogenizati foarte bine toate ingredientele pentru o coliva cat mai gustoasa.

Coliva Coliva Coliva Coliva Coliva

  • Aranjati coliva pe un platou de servit. Eu am avut unul dreptunghiular, dar puteti folosi si unul rotund sau oval. Aranjati coliva pe platou dandu-i o forma simlara acestuia, folosind un cutit cu lama lata pe care il puteti umezi din cand in cand in apa.

Coliva Coliva

  • Apoi imbracati coliva cu pesmet, folosind o sita fina. Coliva se imbraca cu pesmet pentru ca atunci cand adaugati zaharul acesta sa nu se topeasca.
  • Folosind o sita pudrati coliva. Exista ┬ámai multe variante de decorare a colivii. Una dintre matusile mele o imbraca in miez de nuca tocat, o orneaza cu jumatati de nuca si face o cruce din patratele de ciocolata. Bunica mea o imbraca in zahar pudra, asa cum fac si eu. Am mai vazut folsoindu-se si bombonele de zahar sau ciocolata, migdale si altfel de nuci.

Coliva Coliva Coliva

  • Eu am folsit totodata si un sablon in forma de cruce pe care este scris "Vesnica pomenire". Am pudrat cu mare grija cacao, folosind o sita mica, in interiorul sablonului. Apoi l-am ridicat cu mare grija.
  • Aceasta a fost coliva pregatita de mine cu ocazia nefericita a decesului mamei unuia dintre prietenii mei. Dumnezeu sa o ierte!
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(6 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

6 Responses to Coliva

  1. Norbert

    Lia, la noi, in Moldova, se face multa coliva ori de cate ori facem pimenorea mortilor. Poti sa iti spun cu mana pe inima ca reteta este perfecta si folosind biscuitii maruntiti se evita inmuierea colivei atunci cand ii pui zahar. Si eu folosesc pahare de plastic si e o placere sa ii vad pe copii asteptand la rand, in fata bisericii sa isi primeasca paharutul cu coliva!Cu drag, Savanah

    • Camelia Juganaru

      Multumesc pentru apreciere!

  2. carmen

    Draga mea, urmaresc cu placere multe dintre retetele postate/prezentate de tine dar, tocmai pt. ca este un preparat traditional ortodox, coliva trebuie pregatita cu foarte multa grija si in stare de rugaciune.

    Adica, inainte de toate se aprinde candela si se rosteste rugaciunea “Tatal nostru” dupa care se alege arpacasul de impuritati, se masoara cu cana, se spala in cele noua ape (timp in care se rosteste din nou rugaciunea, la fiecare apa de spalare), se socotesc cate trei cani de apa la fiecare cana de arpacas si se pune la fiert cu sarea, exact asa cum faci si tu. Zaharul il adaug dupa fierberea arpacasului, pana cand devine sirop, cca 10-15 minute de fierbere.

    Imediat dupa ce se ia de pe foc, oala se acopera cu un servet din panza/in/bumbac foarte curat si se lasa pana a doua zi la racit. Rolul acestui servet este de a preveni formarea acelei cruste uscate deasupra.

    Mirodeniile pe care eu le folosesc sunt doar coaja rasa de lamaie, zaharul vanilat si scortisoara (alaturi de nuca macinata) deoarece esenta imprima colivei un gust acrisor la un timp relativ scurt de la preparare. Astfel, coliva se poate pastra in frigider fara sa-si modifice gustul chiar si o saptamana.

    Framantarea colivei eu o fac direct cu mana si tot asa o asez pe platou, dandu-i forma cu mana umeda. Apoi presar pesmetul din biscuiti strecurat (ceea ce ramane amestec cu arpacasul) si, cu ajutorul unei coli de hartie apas cu mana usor pe toata suprafata pentru a tasa cat mai bine pesmetul. Presar zaharul pudra, din nou folosesc hartia si apas usor si apoi mai adaug un ultim strat de zahar pudra, foarte subtire, pe care il voi lasa ca atare. In felul acesta, chiar si vara fiind, zaharul de pe coliva nu se va inmuia, pastrandu-si forma initiala.

    Dupa aceea decorez. De obicei cu ciocolata gata taiata in patratele sau bomboane pe care le asez in forma de cruce. Pe peretii laterali pun bombonele mici-mititele.

    Si, lucrul cel mai important, coliva se face de catre persoane casatorite religios, nu angajate intr-o relatie, in stare de curatie, nicidecum in perioada aceea dificila a lunii.

    • Camelia Juganaru

      Buna ziua!

      Va multumesc pentru apreciere. Probabil ca asa se face in mod spiritual coliva. Pentru unii este doar un preparat, dar pentru altii este o traire spirituala.

  3. Gabi

    Am un sigur amendament. Se spune “douasprezece cani”, numeralul se acorda in gen , numar, caz cu substantivul pe care il determina. Suna urat “doisprezece cani”. Altefel faci o treaba buna, e pacat sa ne impiedicam de limba romana. Succes

  4. laura

    mai “amendament“, rea mai esti. Documenteaza-te unde se foloseste cuvantul “amendament“ . daca doresti foloseste retetele, daca nu…nu te impiedica de cuvinte scrise corect sau incorect. Apreciaza informatia si timpul pe care doamna l-a pierdut pt. a-ti scrie TIE reteta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *