Clatite banatene

Buna ziua dragii mei! Astazi va prezint cea mai tare reteta de clatite pe care am mancat-o si gatit-o in ultima perioada. Clatite banatene, ceva genial. Sunt ceva mai complicate decat o reteta normala de clatite, dar va asigur ca merita efortul.

Se numesc clatite banatene pentru ca se faceau in zona Lugojului si apoi s-au raspandit prin tot Banatul. Clatitele acestea “Banatene” se serveau la hanul Ana Lugojana din zona mentionata mai devreme.  Asa ca se mai numesc si “Clatite Ana Lugojana”. Sunt aproape decadente. Mai bune decat orice alta reteta cu clatite.

Prezentare video Clatite banatene

Clatite banatene

By March 8, 2016

Clatite banatene

Deci sa va explic ce este asa de misto la clatitele astea Banatene: sunt clatite umplute cu branza de vaci amstecata cu oua, stafide si arome. Clatitele astfel rulate se aranjeaza intr-un vas si se imbaiaza intr-o crema de galbenusuri. Se coace la cuptor si apoi se acopera cu bezea  si se coace pana cand se caramelizeaza. Este un vis reteta aceasta!

Se pot face intr-un vas mai mare din care se servesc apoi clatitele banatene sau se pot gati cate doua intr-un vas ceramic mai mic si sa le serviti direct asa. Eu am facut in ambele feluri. Totusi doua clatite din astea grasune sunt cam multe pentru o portie daca ma intrebati pe mine, dar depinde de cat de mult desert puteti sa mancati.

Asa si le-am servit pe cea mai frumoasa farfurie pe care am adus-o cu mine din Ungaria dintr-un anticariat. Este superba!

Ingredients

Instructions

Clatite banatene

  • Se pregatesc clatite simple ca in reteta asta.

Clatite banatene

  • Branza de vaci se amesteca cu un ou intreg batut cu sare, coaja de lamaie, 70 de gr de zahar, esenta de vanilie dupa gust si stafide. Se omogenizeaza totul foarte bine.

Clatite banatene

  • Se separa restul de 4 oua. Galbenusurile se bat cu un praf de sare si impreuna cu 50 de gr de zahar.Peste povestea asta se adauga smantana lichida si se amesteca pana cand toata compozitia este bine omogenizata.

Clatite banatene

Se incepe asamblarea clatitelor:

Clatite banatene

  • Vasul/vasele in care urmeaza sa gatiti clatitele se ung cu unt.
  • Fiecare clatita se umple cu crema de branza de mai devreme si se ruleaza ca o sarma cu marginile inauntru.

Clatite banatene

  • Clatitele umplute se aranjeaza in vasul pregatit cu unt si se pune putin unt deasupra lor. Apoi se toarna peste ele crema de galbenusuri si smantana.

Clatite banatene

  • Se coc in cuptorul incins la  180 de grade pentru 12 minute.

Clatite banatene

  • Intre timp se pregateste bezeaua. Se bat albusurile ramase cu un praf de sare. Apoi se adauga zaharul (150 de gr) si se bate totul bine pana cand se transforma in bezea, nu curge, e lucioasa si frumoasa.

Clatite banatene

  • Bezeaua frumoasa se aranjeaza peste clatitele scoase din cuptor. Eu am aranjat-o cu o spatula, dar se poate pune bezeaua intr-un pos si orna clatitele astfel.

Clatite banatene

  • Clatitetele se pun din nou la cuptor pentru aproximativ 25 de minute sau pana cand bezeaua se intareste si se rumeneste putin.

Clatite banatene

  • Se servesc caldute cu multa pofta!

Pofta mare!

Daca vreti sa vedeti si alte retete delicioase de deserturi intrati aici.

Pancakes - Clatite americane Clatite cu gem de gutui

Gogosi glazurate Gogosi

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(1 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

One Response to Clatite banatene

  1. vlad

    Vă mulțumesc mult pentru această rețetă.

    Întrebarea mea e: – Ce fel de brînză de vaci (sărată sau nu) și dacă ați ști ce marcă de brînză pot să folosesc.
    Pentru că aici in Franța nu cred că găsesc brînză de vaci la fel ca in România.

    Mulțumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *