Ciorba de Burta cu Burta proaspata

Salutare dragilor! Zilele astea am avut pofta de Ciorba de burta. Am gasit la supermarket burta proaspata alba, curata si minunata. Impreuna cu genunchi de vita, oase pline cu maduva, legume, otet si usturoi am facut o delicioasa ciorba de burta, asa cum nu mi-a mai iesit de mult.

Prezentare video Ciorba de Burta cu burta proaspata

Ciorba de Burta cu burta proaspata

By April 22, 2017

Stiu ca ciorba de burta este un subiect foarte delicat in cultura noastra. Daca ma intrebati pe mine secretul ciorbei de burta este unul destul de simplu: burta de vita de buna calitate, cruda, curata si muuuulte oase de vita cu maduva. Oasele de vita dau tot gustul ciorbei noastre. Se pun si legume pentru supa/ciorba, dar nu si multa telina pentru ca aceasta din urma are gust foarte intens.

Este bine sa cumparati burta proaspata, cat mai alba si curata. Daca burta are acel miros specific deranjant ea se poate pune intr-un bol cu apa in care dizolvati o lingurita de bircarbonat de sodiu. Sau intr-un bol cu otet. Se tine peste noapte la frigider in apa care se schimba din cand in cand.

Daca gasiti oase de vita/vitel mai mari si va este frica ca nu incap in oala rugati macelarul sa le sparga sau sa le taie in bucatele mici.

Ciorba se drege la final cu smantana acra amestecata cu galbenusuri de ou. La final fiecare isi mai adauga smantana, usturoi, otet, ardei iute, hrean sau gogosari acrii. Imi ploua in gura. Ma intreb daca pot sa scriu reteta asta in timp ce mananc un bol de ciorba. Hmmmmm.....

 

 

Ingredients

Instructions

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Sa ne apucam de ciorba: in cea mai mare oala pe care o aveti puneti burta si oasele de vita. Se pune la foc, se da in clocot si apoi se arunca apa si se spala oasele si burta. Eu fac aceasta etapa pentru ca oasele de vita coloreaza destul de neplacut zeama la prima fierbere, asa ca prefer sa le oparesc pentru a obtine o ciorba alba, frumoasa.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Daca aveti o oala sub presiune va recomand calduros sa o folositi.
  • Dupa oparire se adauga foile de dafin, boabele de piper si o ligurita cu sare si se fierb la foc mic timp de 3 ore si jumatate. Se fierbe la foc mic pentru ca burta sa se fiarba bine si sa iasa tot gustul din oase.
  • Dupa ce trece timpul mentionat se adauga legumele taiate in bucati mari, ceapa se lasa intreaga, se amesteca si se lasa si legumele sa fiarba timp de 1 ora sau 2 ore pana cand se fierbe bine burta.
  • Ca sa va convingeti ca burta este fiarta puteti sa scoateti si sa gustati o bucatica de burta.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Cand este gata se scot din oala legumele, oasele si burta. Burta se lasa sa se raceasca. Maduva din oase se intinde pe paine si oasele se dau la catel.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Zeama ramasa se strecoara printr-o sita fina dublata eventual cu tifon.
  • Burta racita se taie fideluta, taitei cum se zice la noi.
  • Taiteii de burta se intorc in oala cu zeama fierbinte.
  • Se pregateste un element de decor pentru ciorba, ulei colorat cu morcov.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Intr-o tigaie mica se pun vreo 60 de ml de ulei in care se caleste morcovul dat pe razatoarea mica pentru vreo 5-6 minute. Dupa ce morcovul s-a calit, se strecoara uleiul si se tine deoparte.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Intr-un bol se amesteca galbenusurile cu smantana. Inainte de a adauga acest amestec in ciorba trebuie adus la temperatura ciorbei sau trebuie sa lasati ciorba sa se raceasca complet. Adaugati cate un polonic de zeama fierbinte peste galbenusuri si amestecati energic astfel incat acestea sa nu se coaguleze. Se tot adauga zeama pana cand se umple bolul. Amestecul acesta se toarna in oala mare si se amesteca bine.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Se drege ciorba dupa gust cu sare, otet, usturoi pisat si se adauga uleiul colorat.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

  • Se serveste fierbinte cu usturoi, otet si hrean, dupa pofta inimii.

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

Ciorba de Burta cu Burta proaspata

Pofta mare!

Pentru mai multe retete delicioase de supe si ciorbe intrati aici.

Ciorba de Stevie cu Orez Ciorba de cartofi cu afumatura

Ciorba de salata verde cu afumatura Bors de peste - Ciorba pescareasca

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(2 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *