Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

Ciolan de porc la cuptor! Suna bine nu? Asta mi-am zis si eu cand in amintirea excursiei recente la Budapesta am zis sa fac un ciolan de porc la cuptor. In Budpesta am mancat cateva bucatele porc coapte cu sorici crocant ca de sticla. Au fost absolut geniale.

Ei bine eu m-am gandit sa fac un ciolan de porc proaspat, la cuptor, cu sos de bere si cu garnitura de varza alba calita. L-am copt timp de 3 ore, timp in care l-am stropit din cand in cand cu bere. Nu mi-a iesit chiar ca ce am mancat la Budapesta, dar a fost pe aproape.

Prezentare video Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

By September 14, 2015

Stiti la noi nu prea se mananca ciolanul de porc proaspat, mai mult cel afumat in tot felul de combinatii cu varza, fasole sau pur si simplu la cuptor. A fost o intreaga aventura sa gasesc un ciolan pe placul meu in Piata Obor. In piata noua nu se gaseste si am gasit doar in hala veche unde erau unele si mai frumoase si mai putin frumoase. Daca aveti noroc ar trebui sa gasiti si prin hypermarketuri ciolane frumoase si bune de copt.

Se poate servi cu varza acra calita sau salata, varza rosie, garnitura de cartofi sau orice altceva va este pe plac. Tot la Budapesta am mancat un delicios piure de cartofi cu ceapa calita in el, un piure de dovleac genial si o varza calita dulce, dar mai dulce decat orice varza pe care am mancat-o eu pana acum. In curand ma apuc de documentare privind retetele acestea!

Ciolanul aceasta copt mie mi se pare ca e ceva specific nemtesc, de servit cu bere rece si covrigei asa ca il puteti pregati pentru un Oktoberfest impreuna cu prietenii.

  • Prep Time : 30 minutes
  • Cook Time : 02h 00min
  • Yield : 2

Ingredients

Instructions

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  • Ciolanul de porc trebuie fiert mai intai: se pune o oala mare cu apa la fiert. Cand da in clocot se pune o jumatate de lingurita de sare grunjoasa, boabe de piper, boabe de ienihbahar si ciolanul. Se lasa sa fiarba la foc potrivit timp de 45 de minute. Dupa ce este gata se lasa sa se tempereze putin.

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  • Se pregatesc condimentele: usturoiul si frunzele de rozmarin (proaspete sau uscate) se toaca putin. Toate acestea se pun intr-un mojar impreuna cu frunzele de cimbru, sare grunjoasa, fulgi de ardei iute, boabe de piper, cativa ml de ulei de masline si se piseaza totul pana cand se face ca o crema de condimente.

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  • Soriciul de pe ciolan se cresteaza in romburi. Trebuie doar sa ajungeti pana la stratul de grasime, nu pana la carne si va trebuie un cutit foarte ascutit.

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  • Ciolanul astfel crestat se pune pe o tava cu gratar (sau pe o tava normala) si se maseaza foarte bine, pe toate partile, cu crema de condimente. In tava se pune apa cat sa acopere putin fundul. Se introduce in cuptorul incins la 180 de grade pentru 3 ore. La fiecare 30 de minute se scoate si se stropeste cu bere din belsug.  La final se da focul tare (functia grill a cuptoarelor electrice) si se tine pana cand soriciul face basicute si se umfla. Aveti grija sa nu se arda!

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  • Cat timp se face ciolanul puteti sa pregati garnitura de varza: se incinge uleiul de masline intr-o cratita si se caleste ceapa timp de 10 minute. Se adauga varza tocata (si eventual frecata cu putina sare grunjoasa; eu am folosit varza noua si nu a fost cazul sa o frec cu sare ca se topea de tot), se adauga un pahar de apa. Se caleste timp de 15 minute pana cand se inmoaie si scade.

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  • Se condimenteaza cu sare, boia de ardei si se adauga bulionul. Se amesteca si se mai tine pe foc inca 15 minute. Gustati pentru a va asigura ca este pe placul dvs.
  • Atunci cand ciolanul si varza sunt gata, se servesc impreuna cu bere rece si un ardei iute.

Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

Pofta mare!

Pentru alte retete cu ciolane de porc si cu carne de porc intrati aici!

Limba de porc cu praz Friptura de porc la cuptor

Cotlet de porc cu mere si ceapa Porc cu bere si fasole verde

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(3 votes, average: 5.00 out of 5)
Loading...

3 Responses to Ciolan de porc la cuptor in sos de bere cu garnitura de varza calita

  1. costea maria magdalena

    Particip

  2. Tanase Cristina

    Particip! Tanase Cristina

  3. Miron Ioana Diana

    Particip!Miron Ioana Diana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *