Salutare dragii mei! Zilele astea am avut multa treaba prin curte asa ca din pacate am cam neglijat blogul. Am mai luat o tura de pui mici, am organizat gradina, am pus in sfarsit sistemul de udare-picurare si am plantat rasadurile. In sfarsit am reusit si eu sa ma asez sa va mai scriu ceva.
Astazi reluam seria Retetelor Reinventate by Engie cu o minunatie de Ciolan de Porc la Cuptor, glazurat, servit cu varza calita dulce. Iar mi se face foame!
Prezentare video Ciolan de Porc Glazurat la cuptor cu Varza Calita
Ciolan de Porc Glazurat la cuptor cu Varza Calita

Pentru reteta asta avem nevoie de un ciolan de porc crud pe care il vom fierbe. Apoi ciolanul cu soriciul crestat se unge cu un amestec delicios de sos de soia, miere, usturoi si se tine la cuptor pana se expandeaza soriciul pe el. Devine crocant, ca de sticla si foarte, foarte bun. M-am gandit ca langa acest ciolan merge de minune o varza calita dulce, preferata mea, aromata cu cimbru si piper rosu.
Toate astea merg clatite cu un vin rosu sec minunat!
- Prep Time : 30 minutes
- Cook Time : 60 minutes
- Yield : 2
Ingredients
- Pentru ciolan glazurat
- ciolan de porc - 1 bucata, 700 gr
- foi de dafin - 4 bucati
- usturoi - 6 catei
- boabe de piper - 1 lingurita
- miere - 2 linguri
- sos de soia - 1 lingura
- boia afumata - 1 lingurita
- boia dulce - 1 lingurita
- ulei de masline - cateva picaturi
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- Pentru varza calita
- varza - 1 bucata, alba
- cimbru - cateva ramuri
- ceapa rosie - 1 bucata
- piper rosu - 1 lingurita
- ulei de masline - 30 ml
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
Instructions
- Ciolanul de porc se pune intr-o cratita impreuna cu boabe de piper negru, 3 catei de usturoi, foi de dafin si se acopera cu apa. Se fierbe timp de 45 de minute din momentul in care apa da in clocot. Pentru ca fierberea sa fie mai rapida va sugerez sa acoperiti cratita cu un capac.
- Pentru a economisi gazele va recomand sa folositi intotdeauna o cratita de aceeiasi dimensiune cu ochiul plitei pe care il folositi.
- Dupa ce ciolanul s-a fiert se scoate din apa si se lasa sa se raceasca cat sa il putem manevra fara sa ne frigem.
- Se pune apoi intr-o tava si se cresteaza pe toate partile cu un cutit ascutit, formand romburi. Nu crestam pana la carne, vrem doar sa crestam soriciul.
- Ciolanul astfel pregatit se condimenteaza cu sare, piper, boia dulce si afumata si cateva picaturi de ulei de masline. Cu mainile se amesteca bine condimentele mai ales intre crestaturi.
- La final se mai pune un pic de ulei de masline pe ciolan si in tava, si se coace in cuptorul incins la 200 de grade, folosind functia grill, timp de 45 de minute sau pana cand soriciul se expandeaza. Se tot intoarce in timpul gatirii.
- Varza se toaca ca pentru salata.
- Intr-o tigaie incapatoare se incing 20 de ml de ulei de masline si se caleste ceapa rosie, tocata marunt, timp de 4 minute.
- Se adauga varza si se lasa sa se gateasca timp de 10 minute.
- Se adauga o ceasca de apa si se lasa sa fiarba inca 10 minute. Apoi se condimenteaza cu cimbru verde, sare, putin piper negru, se amesteca si se mai lasa 1 minut.
- Se opreste focul si se sfarama piper rosu deasupra.
- Pentru glazura ciolanului se amesteca usturoiul trecut prin presa cu ulei de masline, miere si sos de soia.
- Ciolanul se scoate din cuptor, se unge bine cu glazura si se mai tine la cuptor timp de 3 minute si nu mai mult pentru ca mierea se arde repede.
- Dupa ce este gata ciolanul se dezoseaza si se serveste cu varza calita si dulceata de ardei iute.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete cu carne de porc intrati aici.
Pentru mai multe retete traditionale intrati aici.
Leave a Reply