Salutare dragii mosului! Dupa cum va spuneam in articolele anterioare si o sa mai spun in continuare, cheesecake-ul este unul dintre deserturile mele preferate, de facut si de mancat. Iata ca am ajuns impreuna cu voi la reteta de cheesecake nr. 3, Cheesecake de Craciun, fara Gluten.
Vreau sa fac anul acesta, de Craciun sau de Anul Nou, pentru familia mea, cozonac si cheesecake. Nu m-am hotarat inca cand sa fac mai exact cheesecake-ul pentru ca de obicei matusa mea, cea cu negresa, ne face acest minunat desert cu ocazia Craciunului sau a Anului Nou si este posibil ca negresa, cheesecake si cozonac sa fie un pic cam mult pentru o singura saptamana. Am zis sa pun pe blog mai intai reteta de cheesecake de Craciun poate va inspira si pe voi pentru a face un desert senzational.
Prezentare video Reteta de Cheesecake fara gluten
Cheesecake de Craciun fara gluten

Anul acesta, pentru seria de dulciuri de Craciun, am cautat prin toate supermarketurile tot felul de bombonele de zahar colorate care sa ma inspire la decorarea dulciurilor. Din nefericire pe la noi nu prea se gasesc asa multe feluri de bomboane dragute, mai ales in magazine, presupun ca pe internet oferta e mai vasta. In fine pentru a face acest cheesecake sa fie Christmasy am achizitionat bastonase din acelea de zahar colorat, bomboane M&M din care le-am selectionat pe cele rosii si verzi, bombonici verzi ca niste ace de brad si drajeuri rosii si verzi in forma de zmeura. Acum sa fiu sincera am cumparat o sacosa intreaga de bomboane, dar doar pe acestea le-am folosit la acest cheesecake.
Pentru ca vreau ca toata lumea sa se poata bucura de acest desert am decis sa fac Cheesecake de Craciun fara gluten. Mai gasiti si alte retete de dulciuri pentru un Craciun fara gluten pe site-ul gourmandelle, gazda campaniei "Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Shar!"
La acest cheesecake am folosit biscuiti digestivi si faina fara gluten de la Shar. Daca nu aveti probleme cu glutenul folositi produse obisnuite.
Sa vedem ingredientele:
Rating
Ingredients
- Pentru crusta:
- biscuiti digestivi - 150 grame, fara gluten de la Shar
- zahar - 100 grame
- nuci pecan - 50 grame
- unt - 100 grame, topit
- Pentru umplutura:
- zahar - 375 grame
- oua - 5 bucati
- faina - 50 grame, fara gluten de la Shar
- crema de branza - 400 grame
- fulgi de ciocolata - 100 grame
- suc de portocale - 2 linguri
- coaja de portocala - 1 lingurita
- esenta de vanilie - 2 ml
- Pentru glazura:
- smantana - 400 grame
- zahar - 100 grame
- suc de portocale - 2 linguri
- esenta de vanilie - 2 ml
- Pentru decor:
- bomboane de zahar - dupa gust si preferinte
Instructions
Mai intai facem crusta:
- Maruntim biscuitii digestivi si nucile folosind un blender sau hartie de copt impreuna cu un sucitor de aluat/ciocan de carne si forta bruta. Biscuitii si nucile maruntite se amesteca cu zahar. Se adauga untul topit si se omogenizeaza compozitia pana ajunge sa semene la textura cu cea a nisipului ud.
- Se imbraca o tava rotunda cu margini detasabile cu compozitia. Se niveleaza foarte bine pe baza si pe pereti folosind o cupa de masurat/lingura/pahar. Custa se da la cuptor pentru 10 minute la 180 de grade in cuptorul incins. Se scoate si se lasa sa se raceasca un pic.
Compozitia pentru cheesecake:
- Se amesteca crema de branza cu zaharul si apoi se adauga cate un ou treptat in aceasta compozitie. Dupa ce s-a omogenizat bine se adauga faina, putin cate putin, pentru a nu se forma aglomerari de faina.
- Adaugati acum sucul de portocale, coaja de portocala si esenta de vanilie. Se omogenizeaza si se toarna in tava peste crusta.
- Se presara deasupra fulgii de ciocolata. Se introduce in cuptorul incins, la 180 de grade, pentru 55-60 de minute. Cheesecake-ul este gata atunci cand centrul este inca un pic moale.
Glazura:
- Smantana se amesteca cu zaharul, sucul de portocale si esenta de vanilie. Se omogenizeaza bine pentru ca zaharul sa fie dizolvat.
- Cand cheesecake-ul s-a copt, se scoate din cuptor si se lasa sa se tempereze 10 minute. Se pune glazura peste si se mai coace inca 10-15 minute la aceeiasi temperatura.
- Va sfatuiesc sa lasati cheesecake-ul sa se raceasca in cuptor pentru a nu se crapa sau lasa la mijloc. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei se lasa peste noapte in frigider, sau minim 4 ore pentru a se inchega foarte bine. Este genul de desert care se taie a doua zi, dupa ce l-ati facut.
Decor:
- Dupa ce cheesecake-ul este bine racit se desface tava si se pune prajitura pe un platou de servit.
- Se orneaza dupa pofta inimii cu bombonele de zahar, glazura de ciocolata, fructe, etc.
Pofta mare!
Sfaturi:
- Eu am imbracat baza tavii cu mai multe straturi de folie de aluminiu pe care am strans-o foarte bine in jurul tavii. Acest tip de tava, avand peretii detasabili, prezinta riscul de a curge. Nu spun ca la toate tavile e la fel. Mie mi s-a intamplat o data sa imi curga prin tava, in cuptorul incins, in timpul coacerii si nu a fost deloc distractiv. De atunci ca o masura de precautie folosesc folie de aluminiu.
super bun
eu asi vrea sa prezinti un cremes .ma intereseaza foiile
Hihi eu il stiu drept cremsnit. O sa ma documentez si fac!