Chateaubriand

Salutare! Sa va povestesc un pic despre Chateaubriand, o friptura de vita cu…poezie. Mi se pare ca friptura aceasta, caci este o friptura pana la urma, are ceva artistic dat de ingrediente precum vin, unt, usturoi. Este foarte simpla de facut si incredibil de gustoasa.

Eu am servit-o cu garnitura de ciuperci pleurotus si rosii cherry coapte. Merge foarte bine si cu legume la gratar sau sotate, sparanghel, broccoli, cartofi.

Pe langa gustul savuros, are si un pic de istorie.

Prezentare video Reteta de Chateaubriand

Chateaubriand

By February 17, 2015

Aceasta este o reteta clasic frantuzeasca.

Friptura Chateaubriand a fost inventata de bucatarul personal al lui Francois Rene, vicecontele de Chateaubriand. Numele genialului bucatar care a inventat aceasta minunatie a fost Montmireil, fie-i numele vesnic amintit.

Pentru a face Chateaubriand aveti nevoie de o bucata de muschi de vita de buna calitate. Eu am gasit Black Angus, dar puteti folosi linistiti si muschi de vita de provenienta autohtona. Bucata de muschi de vita se incrusteaza la foc mediu, fara a o taia, chiar daca gatiti pentru 4 persoane, pentru a nu pierde sucurile din carne, si apoi se gateste cu unt si vin.

Pentru a savura pe deplin aceasta minunata bucata de muschi va sfatuiesc sa il preparati si gatiti in sange sau cel mult mediu. In fine daca nu va place ideea de carne cruda puteti sa il faceti si bine patruns, numai sa il faceti, aveti dezlegare de la mine.

Sa vedem ingredientele:

Prep Time : 10 minutes. Cook Time : 20 minutes Yield : 2 Allergens :

Rating 5 stars - based on 1 review(s)

Ingredients


Instructions

Chateaubriand Chateaubriand

Mai intai pregatim muschiul de vita:

  • Se sareaza, pipereaza si se unge cu un pic de ulei. De fapt cred ca e mai bine sa nu il sarati, doar sa il piperati si sa lasati muschiul sa se odihneasca 5 minute.

Chateaubriand

  • Intre timp pregatiti pleurotus: intindeti-le cu lamelele in sus pe un tocator si presarati sare si piper. Se transfera intr-un bol si se toarna peste ele ulei de masline si suc de lamaie (eu cred ca a pus cam multa lamaie, dar mie imi place mai acru). Se lasa la marinat timp de 5 minute.

Chateaubriand Chateaubriand

  • Se incinge un grill, de aragaz, foarte bine si se pun pe el ciupercile pleurotus si rosiile cherry. Se intorc de cate ori este nevoie pana cand sunt rumenite bine. Ar trebui sa dureze cam 10-12 minute sa se faca ciupercile si vreo 5 minute rosiile cherry.

Chateaubriand Chateaubriand

Chateaubriand

  • Intr-o tigaie (de preferabil una care sa aiba maner metalic pe care sa o puteti introduce mai tarziu in cuptor fara probleme) se incinge restul de ulei de floarea soarelui. Dupa ce este incins se adauga jumatate din cantitatea de unt. Daca nu aveti tigaie rezistenta la cuptor, transferati muschiul de vita si sosul intr-o tava sau un vas de jena.
  • Dupa ce se topeste si untul, se pune bucata de muschi de vita si se lasa sa se rumeneasca timp de 30 de sec- 1 minut pe fiecare parte. Incercati pe cat posibil sa o rasuciti pe toate partile astfel incat sa capete o crusta uniforma. Scopul acestei incrustari este sigilarea tuturor sucurilor foarte gustoase in interiorul bucatii de muschi. De asemenea este foarte important sa nu intepati bucata de muschi pentru ca veti pierde sucuri pretioase.
  • Acum ca muschiul de vita este bine rumenit pe toate partile, adaugati si restul de unt in tigaie, usturoiul taiat in bucati mari, vinul si crengutele de cimbru. Se lasa sosul sa scada 5 minute si apoi se introduce tigaia in cuptorul incins la 200 de grade.

Chateaubriand Chateaubriand

Chateaubriand

  • Pentru a face o friptura in sange (rare) trebuie sa il lasati pentru 3-4 minute, daca vreti sa fie facut mediu (medium) il lasati 8-10 minute si daca il doriti bine facut trebuie sa il tineti cam 10-12 minute. Oricum cu cat bucata de carne va fi mai mare cu atat se vor lungi timpii de coacere.

Chateaubriand

  • Din doua in doua minute ungeti muschiul de vita cu sos din tigaie.
  • Dupa ce este gata, se lasa muschiul de vita sa se odihneasca timp de 5 minute si apoi se portioneaza.
  • Se serveste cald impreuna cu pleurotus, rosii cherry si eventual o salata de rucola.

Pofta mare dragilor!

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(4 votes, average: 4.25 out of 5)
Loading...

2 Responses to Chateaubriand

  1. Diana

    S-a PRIMIT foarte bun dar nu arata asa ca la tine, nu e roz inauntru, dar delicios

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur ca v-a placut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *