Cartofi frantuzesti

Cartofi frantuzesti. Cartofii sunt printre cele mai populare garnituri din lume si au de ce pentru ca se pot pregati intr-o mie de feluri. O reteta foarte interesanta este cea de Cartofi frantuzesti. Este un pic mai complicata decat cea de piure, dar va asigur ca merita. E cam pe acelasi loc cu Cartofii Duchese.

Numele frantuzit li se trage dupa asemanarea cu o reteta frantuzeasca, cartofii Dauphinoises, cu care sunt foarte similari.

Prezentare video Cartofi frantuzesti

Cartofi frantuzesti

By September 11, 2015

Se pregatesc in mai multe feluri si cu ingrediente diferite. Eu am facut cartofii frantuzesti cu oua fierte, emmentaler, parmezan si smantana pentru gatit. I-am asezat in straturi si am gratinat totul la cuptor. A iesit o minunatie.

Puteti sa ii faceti si cu feliute de carnati printre ei, cu pui, cu ciuperci, cu ceapa, etc.

Daca doriti o varianta mai dietetica puteti sa inlocuiti smantana cu iaurt, eventual grecesc.

In materie de branzeturi puteti sa folositi si cascaval, gouda, mozzarella, telemea, branza de burduf si chiar gorgonzola sau roquefort.

Reteta aceasta este foarte aproape de reteta originala, fiind mai mult o garnitura. Variantele cu carnati si restul imi par a fi mai catre fel principal.

  • Prep Time : 20 minutes
  • Cook Time : 40 minutes
  • Yield : 6

Ingredients

Instructions

Cartofi frantuzesti

  • Cartofii se fierb in coaja, in multa apa, impreuna cu lingura de sare grunjoasa care reduce sfaramarea cartofilor. Se fierb cam 30 de minute. Nu trebuie sa fie fierti excesiv pentru ca trebuie sa isi pastreze forma atunci cand ii vom taia si se vor mai gati si la cuptor.

Cartofi frantuzesti Cartofi frantuzesti

  • Intr-o alta oala se pun 5 oua la fiert care se fierb tari, mai exact se tin pe foc 8 minute din momentul in care apa a inceput sa fiarba.
  • Dupa ce ouale si cartofii sunt fierti se lasa sa se raceasca si apoi se taie in felii subtiri. Ouale se taie cel mai usor cu un feliator special pentru oua care se gaseste peste tot si nici nu este scump.
  • Se pregateste o tava sau un vas de jena care se unge cu unt.
  • Se aseaza un strat de cartofi, pe toata suprafata tavii. Peste cartofi se pune jumatate din cantitatea de oua taiate in felii subtiri, apoi jumatate din cantitatea de emmentler dat pe razatoare. Se pune din nou un strat de felii de cartofi, restul de felii de ou, emmentaler si la final se pune ultimul strat de felii de cartofi.

Cartofi frantuzesti Cartofi frantuzesti

Cartofi frantuzesti

  • Smantana se amesteca cu ouale, sare si piper. Se condimenteaza bine si se toarna peste compozitia din tava. La final se presara deasupra parmezan dat pe razatoarea mica si se coace totul in cuptorul incins pentru 30 de minute la  180 de grade.

Cartofi frantuzesti Cartofi frantuzesti

Cartofi frantuzesti Cartofi frantuzesti

  • Dupa ce este gata se lasa sa se tempereze putin si se servesc ca garnitura sau ca fel principal.

Cartofi frantuzesti

Cartofi frantuzesti

Pofta mare!

Mai multe retete delicioase cu cartofi gasiti aici.

Salata orientala Cartofi Duchesse

Cartofi taranesti Cartofi copti cu bacon si branza

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(4 votes, average: 4.00 out of 5)
Loading...

One Response to Cartofi frantuzesti

  1. Craciun Andreea

    Particip! Craciun Andreea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *