Caltabos

Am decis ca anul acesta sa pregatesc o masa traditionala de Craciun. Aceasta va include sarmale, mamaliguta, carnati, toba, piftie si, nu in ultimul rand, caltabos de casa. Pare un pic cam multa munca, dar va asigur ca merita. Nu poate fi Craciunul fara mancare traditionala romaneasca.

Prezentare video Reteta de Caltabos de Casa

Caltabos

By December 21, 2013

Caltabosul este un fel de carnat, facut in mate groase de porc, care cuprinde o amestecatura asemanatoare cu cea a sarmalelor. Dar mai contine organe si totul este fiert la final.

  • Prep Time : 01h 30min
  • Cook Time : 01h 30min
  • Rating 5 stars - based on 3 review(s)
  • Yield : 6

Ingredients

Instructions

Mai intai va trebui sa punem carnea la fiert:

  • Intr-o oala fierbeti ficatul si splina si, intr-o alta oala, fierbeti carnea de porc, peste care adaugati usturoiul, boabele de piper si foile de dafin.

Caltabos Caltabos

  • Cat timp ingredientele se fierb tocati ceapa marunt.

Caltabos

  • Dupa ce carnea s-a fiert (puteti sa o verificati facandu-i cateva crestaturi pentru a fi siguri) o scoateti pe o farfurie si o lasati sa se raceasca. Pastrati zema in care ati fiert carnea, veti avea nevoie de ea mai tarziu.

Caltabos

  • Cat timp se raceste carnea, caliti intr-o tigaie orezul impreuna cu ceapa. Pentru ca orezul sa aiba un gust deosebit adaugati peste el, in tigaie, un pahar din zeama in care a fiert carnea.

Caltabos Caltabos Caltabos Caltabos Caltabos

  • Matele pentru caltabos trebuie lasate peste noapte la inmuiat cu otet ca sa isi piarda mirosul. Apoi se intorc pe dos si se curata de pielite.
  • Carnea si organele se taie in bucati potrivite. Apoi se dau prin masina de tocat carne.

Caltabos Caltabos Caltabos

  • Intr-un castron mare amestecati carnea tocata cu ceapa si orezul calite.

Caltabos Caltabos Caltabos

  • Condimentati cu sare, piper si gustati pentru a va asigura ca are suficiente condimente.
  • Optional puteti adauga in carnea pentru caltabosi o cana, doua de zeama de la carne, pentru ca amestecatura de carne sa nu iasa prea seaca.
  • Rulati matul de porc pe palnia pentru umplut carnati, palnia cea groasa. Legati-l la un capat si umpleti-l cu carne. Dupa ce s-a umplut legati-l si la celalalt capat. Procedati in acest fel pana terminati carnea. Va sfatuiesc sa cumparati mai multe mate pentru a avea preventiv in cazul in care va iese mai multa compozitie decat anticipati.

Caltabos Caltabos

  • Dupa ce ati terminat de facut caltabosii puneti-i la fiert in zeama in care a fiert carnea de porc. Lasati-i cam pentru 20  de minute pana se fierbe matul si orezul.

Caltabos Caltabos

  • Aveti grija sa nu umpleti caltabosii prea tare pentru ca s-ar putea sa se sparga la fiert.
  • Dupa ce sunt fierti, se lasa peste noapte la presat, cu o greutate peste ei. Eu i-am pus intre doua tocatoare de lemn cu o oala cu apa deasupra.
  • Se savureaza cu mustar si hrean.

Caltabos Caltabos

Pofta buna!

Print Friendly, PDF & Email

 

Print Friendly, PDF & Email
Votati aceasta reteta: 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 voturi, media: 3.50 din 5 voturi)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *