Hello my dears! M-am gandit ca acum cat e frig am putea sa ne bucuram impreuna de un Bulz cu Branza de Burduf, Oua si Carnati. Am incercat sa ma documentez despre diferentele dintre bulzul moldovenesc si cel ciobanesc si am ajuns la concluzia ca e aceeiasi mamaliga. Din pacate nu am gasit prea multe povesti despre bulz, daca aveti voi informatii suplimentare va rog sa le impartasiti cu mine.
Par sa existe doua variante de a face bulzul, in forma rotunda asa cum l-am facut eu, sau in straturi intr-o strachina la cuptor.
Prezentare video Bulz cu Branza de Burduf, Ouă si Carnati
Bulz cu Branza de Burduf, Ouă si Carnati

Din cate inteleg varianta de bulgare pare mai autentica pentru ca saracii ciobani nu aveau ei la stana cuptoare si vase ceramice. De fapt cred ca din lipsa de ustensile a aparut si bulzul asta. Era foarte convenabil sa pregatesti o mancare din ingrediente care rezista mult timp. Malai, apa, sare si branza de la stana. Toate cumva ambalate si aruncate direct in jar pentru ca bulgarele de mamaliga sa se rumeneasca si branza sa se topeasca in interior. Vai ce pofta mi s-a facut!
Si noua si ciobanilor ne mai trebuie o tigaie in care sa si prajim oul si carnatii.
- Prep Time : 30 minutes
- Cook Time : 30 minutes
- Yield : 4
Ingredients
- Pentru mamaliga
- malai - 500 grame
- apa - 1 litru
- sare grunjoasa - 2 lingurite
- Pentru umplutura
- branza de burduf - 300 grame
- boia iute - 1/2 lingurita
- piper - dupa gust
- Pentru topping
- oua - 1 bucata
- carnati - 2 bucati
- bacon - cateva felii
Instructions
Facem mai intai mamaliga:
- Intr-un tuci sau o cratita mai inalta se pune apa la fiert impreuna cu sarea.
- Cand da in clocot se adauga malaiul in ploaie si se amesteca bine de tot cu telul.
- Dupa ce se ingroasa schimbati telul cu o lingura de lemn.
- Fierbem mamaliga la foc timp timp de 10 minute amestecand constant.
- Se rastoarna pe un tocator si se acopera cu un prosop de bucatarie pentru a nu forma crusta.
Umplutura:
- Branza se sfarama cu furculita si se condimenteaza cu piper si boia de ardei iute. Se amesteca bine si se modeleaza in bile care se pun la frigider pentru 10 minute.
- Se iau bucati de mamaliga cam cat un pumn si se framanta usor. Se aplatizeaza intr-un disc, se pune in mijloc ghemotocul de branza si se acopera bine cu mamaliga.
- Se strange usor si se formeaza in felul acesta toate bucatile de bulz.
- Din cantitatile folosite am obtinut 4 portii generoase de bulz.
- Se incinge un gratar de aragaz si se unge cu putin ulei. Se pun ghemotoacele de bulz si se lasa pana se rumenesc. Trebuie sa le lasati cam 7-8 minute pe fiecare parte pentru ca branza de la mijloc sa se topeasca.
- Intr-o tigaie se rumenesc carnatii, baconul si se prajeste oul.
- Se serveste impreuna cu muraturi.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete traditionale intrati aici.
Pentru mai multe retete de mancare gatita intrati aici.
Când rămân în pană de idei și nu mai știu ce să gătesc, întru la tine pe blog și am rezolvat problema.
Succes în continuare.
Ma bucur ca iti plac retetele!