Biftec Tartar

Salutare gurmanzi si gurmandite! Astazi vorbim despre un preparat destinat adevaratilor gurmanzi, carora nu le este frica sa incerce ingrediente inedite precum carne de vita cruda. Biftec tartar este un preparat al carui component principal este muschiul de vita crud si tocat la cutit. Aceasta carne cruda se amesteca cu ingrediente precum ceapa, capere, castraveti murati, sos Tabasco, Worcester, mustar, coniac, menite sa ii potenteze gustul, rezultand un preparat destinat doar cunoscatorilor.

Este genul de preparat pe care fie il iubesti, fie il urasti. Nu exista cale de mijloc. Eu personal am o mica poveste de dragoste cu Biftecul si de aceea a ajuns aceasta reteta pe blog. Principalii “vinovati” pentru predispozitia mea pentru carne de vita cruda sunt ai mei parinti care mi-au dat sa mananc Biftec facut de ei, cand eram mica. Desi la inceput, ca oricarui copil, nu mi se parea interesant, acum le multumesc pentru ca mi-au deschis apetitul pentru tot felul de curiozitati culinare. Motto-ul familiei mele legat de mancare este “daca nu misca in farfurie atunci sa vedem despre ce este vorba!”.

Prezentare video Reteta de Biftec Tartar

Biftec tartar

By November 4, 2014

Asemenea multor preparate, originea acestui Biftec Tartar nu este foarte clara. Unele surse spun ca este un preparat specific tatarilor (de unde si numele), acestia fiind amatori de carne cruda. O alta explicatie a numelui vine de la sosul Tartar cu care Biftecul este servit deseori.

Lasand la o parte originile neclare, acest preparat a devenit popular in secolul XX prin filiera belgiana. Varianta moderna a Biftecului, cea in care se adauga oua crude, a fost servita prima data intr-un restaurant francez la inceputul secolului al XX-lea.

Exista variante diferite ale Biftecului Tartar, fie cu oua crude, cu albus fiert, cu carnea usor marinata, cu combinatii diferite de sosuri si condimente, cu maioneza, cu file de anchois, usor rumenit, etc.

Oricum un fapt ramane sigur: ingredientul principal, muschiul de vita, precum si ouale, trebuie alese din surse sigure pentru a fi cat mai proaspete, datorita lipsei de tratament termic al acestui antreu. O data pregatit, Biftecul se serveste pe loc si se pregateste o cantitate suficienta pentru o singura masa.

Daca mergeti intr-un restaurant care are pretentia ca se respecta (si in care se cunosc anumite elemente de protocol si servire) si comandati acest preparat, chelnerul ar trebui sa vina cu muschiul de vita tocat si restul ingredientelor pe gheridon si sa amestece compozitia sub ochii dumneavoastra, intrebandu-va despre ingredientele pe care doriti sau nu sa le adauge.

Sa vedem ce ingrediente va sunt necesare pentru a prepara cel mai bun Biftec Tartar:

Prep Time : 30 minutes. Yield : 2 Allergens : , ,

Rating 4 stars - based on 4 review(s)

Ingredients


Instructions

Biftec tartar

  • Dupa cum spuneam trebuie sa alegeti carnea din surse foarte sigure si sa fiti siguri ca este proaspata. Odata indeplinita aceasta cerinta, selectati cutitul potrivit din colectia personala si apucati-va sa tocati meticulos muschiul de vita. Eu am folosit un satar foarte bun pentru aceasta operatiune. Taiati mai intai in bucati, apoi bucatile in fasii si fasiile in bucatele cat mai mici pana rezulta o textura similara carnii tocate.

 Biftec tartar Biftec tartar

  • Sa nu va prind ca folositi carne de vita tocata pentru Biftec. Pentru aceasta reteta se foloseste muschi de vita, fara pic de grasime. Daca gasiti rasol alb fara grasime puteti folosi. Dar atat! Fara carne tocata cu grasime! Daca nu vreti sa tocati dumneavoastra muschiul de vita, rugati macelarul sa o faca. Oricum in general Biftecul se face dintr-o cantitate destul de mica de carne asa ca nu ar trebui sa dureze mult sa o tocati.
  • Se toaca marunt ceapa rosie, castravetii si caperele. Muschiul tocat se amesteca cu aceste ingrediente tocate.

Biftec tartar Biftec tartar

Biftec tartar

  • Intr-un bol se bate oul si se amesteca cu mustar, suc de lamaie, coniac, sos Worcester, sos Tabasco, ulei de masline, sare, piper, boia.

Biftec tartar Biftec tartar

Biftec tartar Biftec tartar

Biftec tartar Biftec tartar

Biftec tartar Biftec tartar

Biftec tartar Biftec tartar

  • Amestecul de ou si condimente se pune peste muschiul de vita si se omogenizeaza.
  • Pentru servire se pune in centrul unei farfurii, de preferinta rotunde, un disc de carne de forma unei chiftele mai mari. In mijlocul discului se face o adancitura, folosind o lingurita, in care se pune cu multa grija un galbenus de ou. Eu am avut un cerc de inox pe care l-am folosit pentru a da forma Biftecului. Merge la fel de bine in ambele variante.

Biftec tartar Biftec tartar

  • Aranjati pe farfurie, in jurul Biftecului, gramajoare de ceapa, castraveciori si capere tocate marunt, eventual si cate un pic din sosurile adaugate in carne, pentru ca persoana care serveste Biftecul sa mai poata adauga din ingredientele folosite, dupa gust.

Biftec tartar

  • Se serveste alaturi de paine prajita unsa cu unt.
  • Consumati Biftecul imediat dupa preparare si pregatiti o cantitate suficienta pentru o singura servire. Nu are ce cauta in frigider pentru o servire ulterioara, este totusi carne cruda. Absolut delicioasa, dar cruda!

Biftec tartar

Sa aveti pofta la Biftec Tartar!

Sfaturi:

  1. Dupa ce ati format discurile de carne (ce contin deja toate ingredientele) le puteti inveli in folie alimentara si refrigera pentru 20-30 de minute pentru ca toate aromele sa imbogateasca foarte bine gustul carnii.
  2. Daca nu va surade idee de carne lipsita complet de tratament termic, puteti frige (in tigaie sau pe grill) discurile de carne maxim doua minute pe fiecare parte astfel incat sa capete o usoara crusta, dar mijlocul sa fie inca crud.
Ce parere ai despre aceasta reteta?
(7 votes, average: 4.86 out of 5)
Loading...

2 Responses to Biftec Tartar

  1. Lucian

    Cea mai buna reteta. Multumesc. Dar am rugamintea de a face diferenta dintre gurmand si gourmet. Multa lume a auzit de cuvantul gourmet dar nu stie ce defineste. Gurmand inseamna un mancau pe model Haplea iar gourmet insemna un mancator de fineturi ,si bineinteles nu in cantitate mare

    • Camelia Juganaru

      Ma bucur ca va place reteta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *