Salutare dragilor! Asa-i ca va place ca’s mai activa pe blog? Stiam eu! Astazi, dupa ce tocmai am terminat de mancat, impreuna cu R., o delicioasa shaorma de casa, e cazul sa fiu usor ipocrita si sa va vorbesc despre aperitive/snacks-uri sanatoase. Cam asa sunt aceste bastonase de dovlecei cu parmezan si sos de iaurt. Am gasit aceasta reteta intr-o carte de bucate a lui Gennaro Contaldo si Antonio Carluccio. Ca idee cartea se numeste “Doi italieni cu bun gust” si este absolut minunata. Te face sa iti doresti mai mult ca oricand sa te teleportezi in Italia.
Cred ca reteta era prezentata de Gennaro si nu mai tin minte exact daca in reteta lui dovleceii erau la cuptor sau erau prajiti. Cert este ca mi s-a parut o reteta care merita incercata. Este foarte usor de facut, super gustoasa, dovelceii sunt minunati si impreuna cu parmezan si sos de iaurt pot fi un aperitiv care sa va scoata din orice impas.
Prezentare video Bastonase de Dovlecei cu Parmezan si Sos de Iaurt
Bastonase de Dovlecei cu Parmezan si Sos de Iaurt

Buuuuun toata filozofia cu reteta asta este ca dovleceii se trasforma in bastonase. Pentru a-i face absolut dementiali se pregateste un topping de parmezan condimentat cu tot felul de arome. Eu am folosit busuioc, oregano, cimbru, dar puteti sa folositi orice condiment va este pe plac si chiar va recomand sa incercati cu picanterii.
Se pot servi ca aperitiv sau ca snacks-uri intre mese.
- Prep Time : 10 minutes
- Cook Time : 20 minutes
- Yield : 6
Ingredients
- dovlecei - 3 bucati
- usturoi granulat - 1 lingurita
- cimbru uscat - 1 lingurita
- oregano - 1 lingurita
- busuioc - 1 lingurita
- patrunjel - 1/2 legatura
- parmezan - 150 grame
- ulei de masline - cateva picaturi
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
- Pentru sosul de iaurt
- iaurt grecesc - 100 grame
- miere - 1 lingurita
- mustar dijon - 1 lingurita
- suc de lamaie - 1 lingurita
- usturoi - 1 catel
- ulei de masline - 20 ml
- sare - dupa gust
- piper - dupa gust
Instructions
- Se iau dovleceii si se spala bine pentru ca ii lasam cu tot cu coaja. Fiecare dovlecel se taie in jumatate si se feliaza. Apoi fiecare felie se taie in bastonase. Ideal ar fi ca fiecare bastonas sa aiba coaja, dar eu nu sunt atat de indemanatica, daca reusiti voi sa imi aratati si mie.
- Bastoansele de dovlecei se aranjeaza soldateste pe o tava acoperita cu hartie de copt.
- Pentru toppingul care e toata smecheria se amesteca parmezanul dat pe razatoarea mica cu usturoi granulat, busuioc, oregano si cimbru, toate uscate, putina sare si piper.
- Peste bastonasele de dovlecei punem putin ulei de masline si aranjam toppingul.
- Se coc in cuptorul incins la 180 de grade pentru 20 de minute sau pana cand dovleceii sunt gatiti si toppingul este usor rumenit.
- Pana cand dovlceii sunt gata este timp suficient sa facem sosul: se amesteca mustarul, cu miere, cu usturoi trecut prin presa, suc de lamaie si 20 de ml de ulei de masline. Se condimenteaza cu sare si piper si se adauga iaurtul grecesc. Se tine la frigider pana la servire.
- Bastonasele de dovlecei se servesc calde cu patrunjel tocat marunt deasupra si sosul de iaurt.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete delicioase de aperitive intrati aici.
Pentru mai multe retete delioase si vegetariene intrati aici.
Leave a Reply