Buna tuturor! E acea perioada a anului in care toate blogurile, site-urile culinare si de social media se umplu cu preparate pentru Craciun si mesele festive specifice. Nici GatesteUsor nu putea sa faca nota discordanta, asa ca astazi va prezint reteta de Bastonase de Craciun din aluat de Fursecuri. In engleza ele se numesc “Cany cane cookies” si denumirea pe care o vedeti in titlu mi s-a parut cea mai apropiata.
Prezentare video Bastonase de Craciun din aluat de Fursecuri
Bastonase de Craciun din aluat de Fursecuri

Pentru a face fursecurile modelam un aluat fraged din unt, faina si zahar astfel incat sa semene cu celebrele bastonase. Jumatate din aluat se coloreaza cu colorant rosu, iar restul ramane necolorat. Se impletesc frumos, se coc si asa obtineti cele mai interesante fursecuri de Craciun.
Pentru a obtine culoarea rosie intensa eu am folosit un colorant la tub pe care l-am cumparat de la un magazin online specializat in produse de cofetarie, ceea ce va recomand si voua.
Sper sa va placa fursecurile!
- Prep Time : 20 minutes
- Cook Time : 10 minutes
- Yield : 6
Ingredients
- faina - 250 grame
- unt - 170 grame, moale
- zahar - 170 grame
- oua - 1 bucata
- sare - un varf de lingurita
- praf de copt - 1/2 lingurita
- esenta de vanilie - 2 ml
- colorant alimentar - rosu
Instructions
- Amestecam faina cu praful de copt si sarea.
- Batem untul moale impreuna cu zaharul la mixer pana cand zaharul se dizolva.
- Adaugam esenta de vanilie, oul si mixam.
- Adaugam treptat faina si amestecam pana obtinem un aluat omogen, dens si usor lipicios.
- Impartim aluatul in 2 parti egale.
- O jumatate o amestecam cu colorant rosu si cealalta jumatate o lasam naturala, necolorata. Punem cele 2 bucati de aluat pentru 30 de minute la frigider.
- Dupa timpul de repaos la frigider impartim cele 2 bucati de aluat in cate 6 parti egale.
- Ne ungem mainile cu ulei si din fiecare bucata de aluat formam un taitel lung si uniform. Trebuie sa fie cam de 20 de cm lungime, dar depinde si de cat de mari vreti sa faceti bastonsele.
- Impletim un taitel rosu cu unul necolorat, il mutam pe o tava acoperita cu hartie de copt si ii dam o forma rotunda in capat astfel incat sa semene cu un bastonas.
- Le formam in felul acesta pe toate 6.
- Coacem bastonasele in cuptorul incins la 180 de grade pentru 10 minute. Nu le lasati foarte mult pentru ca se vor rumeni prea tare si se vor schimba culorile.
- Se lasa sa se raceasca pe un gratar si apoi se servesc.
Pofta mare si Sarbatori Fericite!
Pentru mai multe retete dulci intrati aici.
Pentru mai multe retete de Craciun intrati aici.
Leave a Reply