Salutare dragilor! Acum ca se apropie sarbatorile cu pasi repezi m-am gandit sa va pregatesc o noua reteta de cozonac. De data aceasta o sa povestim despre Baigli sau cozonac unguresc. Este o reteta mai speciala de cozonac, un cozonac care nu e pufos, in schimb este fraged si plin de umplutura.
Trebuie sa va spun ca la mine acasa nu s-a facut niciodata Baigli, nici bunicile, nici mama nu faceau, dar asta pentru ca in Muntenia nu este foarte popular. In schimb in zonele din Romania mai apropiate de Ungaria aceasta varianta de cozonac/rulada este foarte populara.
Eu am mancat acest Baigli acasa la o prietena si am fost placut impresionata. Chiar daca nu e un cozonac pufos, faptul ca are multa umplutura il face sa fie foarte texturat si aromat. Este un cozonac care nu se face cu aluat dospit tocmai pentru a nu creste foarte mult. M-am gandit ca ati vrea si voi sa incercati aceasta reteta.
Baigli - Cozonac Unguresc

Eu am pregatit pentru voi Baigli cu nuca si cu mac, dar se poate pregati si cu crema de castane sau nuca de cocos. Ingredientele sunt similare cu cele de la Cozonacul Traditional, doar modalitatea de preparare difera putin.
Se face foarte usor si eu zic ca e o reteta care merita incercata!
Sa vedem cum se prepara!
- Prep Time : 60 minutes
- Cook Time : 30 minutes
- Yield : 12
Ingredients
- Pentru aluat:
- faina - 500 gr
- unt - 250 gr
- drojdie uscata - 7 gr
- galbenus de ou - 2 bucati
- zahar - 100 gr
- lapte - 100 ml
- sare - un praf
- coaja de lamaie - de la 1/2 lamaie
- esenta de vanilie - 2 ml
- galbenus de ou - 2 bucati pentru uns baigli
- Crema de mac
- mac - 200 gr
- lapte - 100 ml
- zahar - 100 gr
- albus de ou - 2 bucati
- esenta de rom - 2 ml
- Crema de nuca
- nuca - 250 gr
- zahar - 100 gr
- albus de ou - 2 bucati
- stafide - 100 gr
- esenta de vanilie - 2 ml
- lapte - 100 ml
Instructions
Aluatul pentru Baigli:
- Intr-un bol amestecam zaharul, laptele caldut, drojdia uscata, esenta de vanilie si coaja de lamaie. Amestecam pana se dizolva atat drojdia cat si zaharul. Lasam drojdia sa se hidrateze pentru 10 minute.
- Amestecam faina cu un praf de sare.
- Adaugam untul moale si framantam usor pana obtinem o masa sfaramicioasa de unt si faina cu o textura similara nisipului ud.
- Facem o adancitura in mijlocul amestecului de faina si unt si punem galbenusurile si laptele.
- Amestecam si apoi framantam pana obtinem un aluat omogen.
- Punem aluatul pentru o ora la frigider. Este important sa il tinem la rece astfel incat sa nu creasca prea mult in timpul coacerii.
Pregatim crema de mac:
- Maruntim semintele de mac la chooper.
- Batem la mixer cele 2 albusuri pana se transforma in spuma. Adaugam apoi zaharul si mixam pana obtinem o bezea lucioasa.
- Peste bezea adaugam esenta de rom si macul macinat si amestecam bine.
- Adaugam un pic de lapte si omogenizam. Nu adaugam tot laptele ci suficient pentru a avea o consistenta buna a cremei de mac. Cantitatea de lapte poate varia in functie de dimensiunea oualor folosite si de gradul de maruntire al macului.
Crema de nuca:
- Maruntim la chopper nucile.
- Batem la mixer albusurile pana se transforma in spuma. Adaugam apoi zaharul si mixam pana obtinem o bezea lucioasa.
- Adaugam esenta de vanilie, nuca maruntita, stafidele si omogenizam. La final subtiem putin crema cu lapte.
Asamblare cozonac Baigli:
- Scoatem aluatul din frigider si il punem pe masa de lucru usor infainata.
- Il impartim in 4 bucati.
- Intindem prima bucata de aluat intr-o foaie subtire, dreptungiulara. Punem jumatate din umplutura de mac si o intindem pe toata foaia.
- Pliem marginile la capete si rulam foaia de aluat. Nu trebuie rulata foarte strans, dar este important sa nu aiba goluri de aer la mijloc.
- Mutam primul rulou intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
- Intindem la fel si umplem celelalte 3 parti de aluat.
- Ungem cele 4 rulouri cu galbenus batut cu putin lapte.
- Intepam din loc in loc rulourile cu o scobitoare astfel incat sa se coaca uniorm. Lasam rulourile se sa se odineasca pentru 10 minute pe blatul de lucru.
- Coacem baigli in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute sau pana trec testul scobitorii.
- Lasam baigli sa se raceasca complet inainte de a-I portiona.
Pofta mare!
Pentru mai multe retete de cozonaci intrati aici.
Pentru mai multe retete de sarbatori intrati aici.
Leave a Reply