Baclava

Hello! Acum ca am mai terminat cu conservele pentru Merinderia am un pic mai mult timp pentru blog. Adevarul e ca nu termin niciodata, apare mereu cate o idee noua.

Sa va povestesc un pic despre baclavaua mea. Cred ca Baclavaua este una dintre cele mai cunoscute prajituri turcesti. Se gaseste in multe cofetarii si magazine si una cat de cat autentica poate fi destul de scumpa.

Prima data am mancat un fel de baclava home made facuta de mama prietenului meu. Un fel de foietaj insiropat cu nuca, delicios. Rocked my world and my blood sugar.

Istoric vorbind nu e foarte clara originea baclavelei fiind disputata deopotriva de turci, greci, arabi. Am citit ca si armenii fac o baclava kick ass. Se gaseste in mai multe regiuni fiecare avand specificul ei.

Prezentare video Baclava

Baclava

By October 29, 2015

Ca idee baclavaua este un desert format din multe foi subtiri de placinta (englezii ii zic filo pastry), unse foarte bine cu unt. Intre foi se pun straturi dintr-o compozitie facuta cu nuci, fistic, scortisoara si alte arome. Se aranjeaza in straturi si se insiropeaza bine (literally trebuie sa inoate in sirop). Se coace, se lasa sa se inmoaie bine si apoi se serveste cu moderatie si pofta deopotriva.

Eu am folosit mai multa nuca in baclavaua mea pentru ca nu aveam foarte mult fistic la dispozitie. Daca nu va zgarciti puteti sa puneti nuca si fistic din belsug. Totusi zic ca e un desert pentru ocazii speciale datorita continutului caloric ridicat.

  • Prep Time : 40 minutes
  • Cook Time : 30 minutes
  • Yield : 6

Ingredients

Instructions

Baclava

  • Eu am inceput reteta asta cu siropul. Siropul trebuie sa se raceasca inainte de a-l pune pe baclava. Pentru sirop se pun apa si zaharul intr-o craticioara cu fund gros pe foc. Se lasa pana cand se leaga siropul cam 15-20 de minute, la foc mic. Apoi se adauga sucul de lamaie si se mai lasa pe foc 5 minute. Se da la o parte, se lasa sa se tempereze putin si se pune mierea. Se amesteca si se lasa sa se raceasca complet.

Baclava

  • Nuca macinata se amesteca cu zahar, scortisoara si nucsoara.  Nu  fiti timizi cu aromele si nuca!

Baclava Baclava

Baclava

  • Se pregateste vasul in care faceti baclavaua. Eu am facut intr-o tava mica de jena asa ca am taiat foile de placinta in jumatate. Daca vreti sa faceti intr-o tava mai mare asa cum este cea de aragaz va sugerez sa dublati cantitatile pentru umplutura de nuca si pentru sirop.

Baclava Baclava

Baclava

  • Se topeste tot untul si se unge bine vasul cu unt. Se ia o foaie de placinta si se aranjeaza la baza tavii, se unge cu unt. Se ia a doua foaie si se pune peste prima si se unge si ea cu unt. Tot asa pana cand puneti 12 foi de placinta fiecare unse bine cu unt topit.
  • Peste baza se pune o treime din amestecul de nuci macinate si se niveleaza frumos pe toata suprafata. Eu am pus 3 straturi de nuca asa ca trebuie sa impartiti nuca astfel incat sa ajunga. Peste primul strat de nuca se pun 6 foi de placinta unse fiecare cu unt din belsug. Se pune nuca, se niveleaza, se acopera cu un nou strat de 6 foi de placinta unse frumos cu unt. Se pune restul de nuca si se acopera baclavaua cu un ultim strat de foi de placinta format din 4 foi de placinta unse cu unt.

Baclava Baclava

Baclava

  • Trebuie sa recunosc ca e destul de laborios tot procesul acesta cu unsul foilor, dar va asigur ca merita. Se unge bine cu unt partea superioara a baclavalei si se pune in frigider pentru 30 de minute astfel incat foile sa se inmoaie.
  • Baclavaua se scoate din frigider si se taie, cu un cutit foarte ascutit, in patratele mici. O taiem in patratele mici pentru a fi consumata cu moderatie pentru ca este foarte dulce. Se unge din nou cu unt suprafata si se introduce pe cat posibil unt topit in toate taieturile pentru ca marginile sa nu se usuce prea tare.

Baclava Baclava

  • Baclavaua astfel pregatita se coace in cuptorul incins la 180 de grade pentru 30 de minute la 180 de grade sau pana cand se rumeneste frumos deasupra.
  • Se scoate din cuptor si se toarna pe ea siropul de zahar si miere. Turnati siropul incet astfel incat sa intre in toate taieturile si sa va iasa o baclava insiropata perfect.
  • Trebuie sa asteptati pana cand se raceste complet sau minim 4 ore si apoi este gata pentru a fi servita.

Baclava

Pofta mare!

Pentru mai multe retete delicioase de desert intrati aici si pentru retete turcesti autentice aici.

Clatite cu gem de gutui Cheesecake

Briose cu ciocolata Bomboane Raffelo

 

Ce parere ai despre aceasta reteta?
(4 votes, average: 4.50 out of 5)
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *