Am ajuns si la cea mai indragita reteta de aluat din toata lumea, mult iubitul aluat de pizza. Varianta moderna de pizza a fost inventata, sau mai degraba a devenit populara, in Napoli, Italia. Aluatul de pizza este practic un aluat de paine rulat subtire, sau mai gros, intr-o forma rotunda. Bine inteles ca exista nenumarate variante de aluat care pot avea ingrediente precum oua, mirodenii, branza si altele.
Prezentare video Reteta de Aluat de Pizza Italian
Aluat de pizza italian

De fapt gasim aluatul de pizza ca preparat de baza intr-o multitudine de bucatarii din toata lumea precum Mexic, Suedia, Australia, Brazilia, India, Japonia, Pakistan, Grecia, si multe altele, fiecare cu particularitatile ei.
Cu totii am vazut prin filme, sau poate in realitate, un bucatar care manuieste la perfectiune un aluat de pizza si il invarte in aer pentru a-i da consistenta perfecta. Ei bine eu nu stiu inca sa fac jonglerii cu aluatul de pizza, dar va prezint o reteta super, cu reusita garantata. Am ales sa coc acest aluat de pizza (impreuna cu diferite toppinguri) in tavi rotunde (30 cm diametru). Daca nu aveti una, coaceti in tava de la aragaz, mai ales ca va merge mult mai rapid.
In aceasta postare va voi arata cum se face aluatul clasic de pizza peste care puteti adauga ingredientele care va plac si diferite sosuri. In postari viitoare voi scrie retete clasice de pizza impreuna cu toppingurile lor.
Ingredients
Instructions
- Mai intai am pregatit maiaua. Am sfaramat drojdia cu furculita, am pus sarea, zaharul, o lingura de apa si una de faina. Am omogenizat amestecul si am lasat maiaua sa creasca 10 minute.
- Am facut o adancitura in cantitatea de faina si am pus maiaua. Am incorporat-o si apoi am adaugat apa treptat. O sa observati ca aluatul incepe sa se lege.
- Dupa ce ati incorporat toata apa adaugati ulei si framantati bine pana se omogenizeaza. Aluatul mai trebuie framantat 10 minute inainte sa fie gata.
- Lasati aluatul sa creasca, intr-un loc cald, acoperit cu un prosop de bucatarie, pana isi dubleaza volumul. Eu de obicei il las pana termin de pregatit toppingurile.
- Eu am folosit o tava de pizza cu un diametru de 30 de cm. Pentru un blat de pizza subtire folositi cam 100-150 de grame de aluat pentru o tava rotunda.Din aceasta cantitate de faina am facut patru pizza de 30 de centimetri. Cred ca ajunge pentru doua pizza coapte in tava aragazului.
- Se coace in cuptorul preincalzit, impreuna cu sos si toppinguri, timp de 15 minute.
Pofta buna!
Cu un asa aluat sa tot faci pizza!!!!
Buna,
Am incercat si eu reteta ta astazi; am fost impresionata cum a iesit coca, elastica, placut de lucrat cu ea.
Problema mea e ca tu ai scris timp de coacere 15 min., fara vreo temperatura anume. Eu am copt la 200 grade timp de 35 min. si tot nu se facuse coca exact cum trebuie; poate a fost prea groasa, poate trebuia mai mare temperatura?
O zi frumoasa,
Pami
Buna. Nu am scris o temperatura de coacere deoarece cuptorul meu este pe gaz si nu are indicator de temperatura in grade. Am copt o pizza cu diametru de 30 de cm, rulata subtire, timp de 15 minute (in cuptorul preincalzit) la foc mediu. Poate ca a fost prea groasa pizza ta….sau cuptorul rece. Cum adica nu s-a facut coca exact cum trebuie? era cruda?
Am încercat rețeta și a ieșit ft bine. Merci! 🙂
Este tot ce imi puteam dori! Ma bucur ca ti-a placut reteta.
Am facut si a iesit perfect !multumesc de reteta :*
Ma bucur ca ti-a placut reteta!
Super bun blatul. Mi-au iesit doua tăvi mari de aragaz. Un blat pe sufletul meu! Mulțumesc pentru rețetă!😊
Ma bucur ca va placut!
Buna,ce faina ai folosit pentru aluat,650000,550 ? Pupici.
Am folosit faina 650.
buna
inca nu incercat reteta ta dar cred ca este putin 100 – 150 gr pentru aluatul.
este ok ca grautate sau a fost o greseala?
mersi
am incercat acest aluat respectand reteta cu sfintenie…la un kg de faina 400 ml apa e prea putin…mi-a iesit o porcarie…un aluat sfaramicios si totodata batatorit.cred ca trebuia mai multa apa sau cel putin trebuia specificat..”.cat cuprinde” pentru ca eu am impresia ca e vorba si de calitatea fainii.
Probabil ca trebuia sa specific ca se adauga “cat cuprinde”, dar mi se pare ciudat ca nu v-a iesit deloc. Sincer nu cred ca e posibil sa intre mai mult de 500 de ml maxim.
Intr-adevar rezultatul depinde si de calitatea fainii, gradul de umezeala si granulatia.
Am copt azi doua tavi cu pizza si s_a mancat in zece minute de aceea va multumesc pentru reteta.
Ma bucur ca a fost apreciata reteta.
Am încercat reteta si a ieșit super dar cu aluatul de pizza ce se mai poate face? Mulțumesc ☺
Ma bucur mult ca va place reteta. Pai sa vedem: multe feluri de pizza, pizzete, calzone, crackers, painici, pita si cred ca se mai poate folosi si in alte preparate!
Imi place mult blatul tau de pizza!
Foarte bun blatul ,a ieșit super pizza. Dacă mai rămâne aluat și am făcut doar o pizza , restul de aluat îl pot păstra la frigider pt mai multe zile?
Mulțumesc pt rețetă
Ma bucur ca ti-a placut si da, se poate pastra la frigider